Je eigen zaak starten

Je eigen zaak uit de grond stampen en zelf je uren bepalen. Zelfstandige worden heeft zo zijn voordelen, maar er horen ook heel veel administratieve formaliteiten bij. Daar kan je best wat hulp bij gebruiken. Onderstaand sommen wij enkele actoren op die u verder kunnen helpen in de opstartfase van uw zaak.

 • Meld je aan bij de dienst lokale economie
 • Ondernemingsloket
 • Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)
 • Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO)
 • Vlaams Netwerk van Ondernemingen (VOKA)
 • #sterkondernemen
 • Een fysieke handelszaak openen
 • Pop-upstores
 • Stopzetten van je zaak

Meld je aan bij de dienst lokale economie

De dienst lokale economie is het aanspreekpunt voor de ondernemers uit Bonheiden. Indien nodig verwijst deze dienst je ondernemers door naar andere bevoegde instanties.

Ondernemingsloket

De ondernemingsloketten betekenen een grote vereenvoudiging voor elke zelfstandige. Op één enkele locatie kan de startende ondernemer alle nodige formaliteiten regelen.

De voornaamste taken van een ondernemingsloket zijn:

 • Inschrijving van elke handelaar/onderneming in de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO)
 • Aanvragen van een uniek ondernemingsnummer (dit vervangt het vroegere btw-nummer en handelsregisternummer)
 • Controle van de voorgaande, nodige vergunningen voor het uitoefenen van een activiteit

In Bonheiden zijn er geen ondernemingsloketten. In Mechelen zijn een aantal ondernemingsloketten gevestigd. Via deze link kan je een overzicht bekomen. 

Je bent natuurlijk vrij in je keuze om bij één van de erkende ondernemingsloketten een KBO-inschrijving aan te vragen. Bekijk de volledige lijst van erkende ondernemingsloketten.

Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen is een belangrijk aanspreekpunt voor elke Vlaamse ondernemer. Op de site van VLAIO vind je meer informatie omtrent o.a. financiering en steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid, formaliteiten en vergunningen,…

Ze geven ook allerhande aandachtspunten voor het opstarten van een eigen zaak.

Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO)

UNIZO verenigt ongeveer 85.000 ondernemers, zelfstandigen, KMO’s en vrije beroepen in Vlaanderen en Brussel, van eenmanszaak tot groei-KMO uit alle sectoren. Daarmee zijn ze de grootste ondernemersorganisatie.

UNIZO wil ondernemers verenigen, informeren, adviseren en hun belangen behartigen, kortom ze maximale kansen geven. De organisatie richt zich tot zelfstandige ondernemers, werkend in hun eigen zaak en op eigen risico. Ze staan dicht bij hun markt, hun medewerkers en klanten. Het gaat dikwijls om gezins- en familiebedrijven van jonge eenmanszaak tot internationaal actieve groei-KMO’s.

Vlaams Netwerk van Ondernemingen (VOKA)

VOKA vertegenwoordigt meer dan 17.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen.

VOKA wil als het meest, nabije, invloedrijke en professionele netwerk van ondernemers en de representatieve organisatie van ondernemingen in Vlaanderen een optimaal kader creëren voor succesvol ondernemen en wil op die manier fundamenteel bijdragen tot welvaart en welzijn van de regio.

#sterkondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. Er is nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers. VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen) bundelt samen met partnerorganisaties hun krachten en middelen. Het geheel vormt een mix van projecten, evenementen en acties gericht op de specifieke noden van (potentiële) ondernemers.

Op www.sterkondernemen.be ontdek je een gebruiksvriendelijk overzicht van het complete aanbod ondersteunende initiatieven voor sterk ondernemerschap.

Een fysieke zaak openen?

Zoek je ruimte voor je onderneming/handelszaak/vrij beroep? Kijk naar de beschikbare panden en/of percelen via BizLocator.

Contacteer onze dienst lokale economie: Zijn er bijkomende vergunningen / attesten voor je zaak nodig? Hoe bekom je een attest van de brandweer? Indien nodig zal deze dienst je doorverwijzen naar de juiste instantie. Hieronder enkele voorbeelden:

Pop-upstores

Wil je een pop-upstore openen? Hiervoor geldt een specifieke regelgeving. Kijk voor meer info op de site van Unizo.

Inspiratie nodig voor de opmaak van een contract? Op de website van Unizo kan je een modelcontract downloaden.

Stopzetten van je zaak

Wanneer je stopt met je onderneming is het belangrijk dat je de onderneming ook wettelijk stopzet. Lees hier welke stappen je moet ondernemen om je zaak te stoppen.