Drankvergunning

Procedure afleveren van een vergunning voor het schenken van sterke en/of gegiste dranken in drankgelegenheden.

De verkoop van alcoholhoudende dranken is in bepaalde gevallen onderworpen aan een voorafgaande vergunning. Een drankvergunning is een gemeentelijke toelating voor het verstrekken van gegiste en/of sterke dranken.

Soorten drankvergunningen

  • Gegiste dranken: bier, glühwein, wijn, champagne, martini, sherry, porto, ...
  • Sterke dranken: Calvados, Amaretto, Jenever, Wodka, ...

Soorten drankgelegenheden
Voor alle onderstaande drankgelegenheden is er een drankvergunning nodig.

  • Vaste drankgelegenheid: café, restaurant, hotel, cafetaria, frituur, tearoom,...
  • Reizende drankgelegenheid: boten, schepen, spoorwagens, foodtruck, kramen,...
  • Occasionele drankgelegenheid: fuif, wielerwedstrijd, sportevenement, kaas-en wijnavond, verenigingen op braderij,...

 Opmerkingen

  • Een vergunning is nooit overdraagbaar en is altijd persoons- én pandgebonden.
  • Een vergunning blijft geldig zolang er niets wijzigt bij uitbating (uitbater) of aan het pand (verbouwing).
  • Voor verkoop van drank zonder consumptie ter plaatse is geen drankvergunning nodig. Als handelaar moet je wel een handelaarsvergunning voor de verkoop van ethylalcohol en alcoholhoudende dranken hebben. Deze kan je hier aanvragen: http://www.vvsg.be/economie/economie/horeca/alcohol/vergunningen/Pages/Detailhandel.aspx

Om een drankvergunning voor sterke en/of gegiste dranken te bekomen voor een horecazaak (al dan niet ambulant) is er een vergunning nodig van de burgemeester van de gemeente waar de horecazaak is gevestigd.

Aanvragen

om een drankvergunning aan te vragen, dien je 4 stappen te ondernemen: 

  • Stap 1: Laat je horecazaak keuren door de preventiedienst van de hulpverleningszone Rivierenland
  • Stap 2: Laat een moraliteitsonderzoek doen. Voor een horecazaak vraag je een uittreksel uit het strafregister aan in de gemeente waar je bent gedomicilieerd en bezorg je die aan de dienst van de gemeente die de vergunning of toelating moet afleveren. Voor een ambulante horecazaak vraag je het moraliteitsonderzoek aan in de gemeente waar je bent. Breng dan ook steeds je keuringsattest van de preventiedienst van de hulpverleningszone mee.
  • Stap 3: Laat de gemeente waar de vaste horecazaak zich bevindt of ingeval van een ambulante horecazaak de gemeente waar je bent gedomicilieerd, een hygiëneonderzoek doen van je zaak of kraam. Dit gebeurt in Bonheiden door te mailen naar de technische dienst.
  • Stap 4: Een aanvraag voor een drankvergunning doe je bij de dienst lokale economie via deze link

Als alles in orde is krijg je een vergunning voor het schenken van sterke en/of gegiste dranken van de gemeente waar je de aanvraag hebt gedaan.

Relevante pagina's