Evenementen organiseren

Als je een evenement in Bonheiden wil organiseren, moet je met heel wat zaken rekening houden. Je vindt op deze pagina een overzicht van voorbereidende stappen en links naar formulieren die je mogelijks moet invullen.

Wanneer moet je een evenement aanvragen?

  • Bij de organisatie van een openbaar evenement (= voor het publiek toegankelijke fuiven, stoeten, parades, concerten, kermissen, rommelmarkten, sportevenementen, beurzen, e.a.)
  • Voor een privé evenement voor meer dan 100 personen (indien minder dan 100 personen, is geen aanvraag nodig, tenzij je afwijkingen van geluid, einduur of inname openbaar domein aanvraagt)
  • Bij de inname van openbaar domein
  • Bij een afwijking van de geluidsnorm (>85dbA)
  • Bij een afwijking van het sluitingsuur (indien later dan 2u.)
  • Bij een tijdelijke verkeersverordening (bv. afsluiten van straten)
  • Bij de melding/aanvraag van een vergunning voor het schenken van sterke dranken
  • Bij het aanbrengen van tijdelijke wegwijzers (stoeten, tochten, sportparcours,… )
  • Bij het aanbrengen van reclameborden voor het promoten van je evenement

Hoe moet je deze aanvragen?

Je hebt 2 soorten meldingsformulieren:

Dit zijn evenementen voor minder dan 500 personen.

Bijvoorbeeld kleine fuiven, eetavonden, tentoonstellingen, kleine buurtevenementen, stoeten, tochten, sportparcours of een quiz.

Deze dien je minstens 6 weken voor een evenement aan te vragen.

Dit zijn evenementen voor meer dan 500 personen, OF met een hoog risico op geluidsoverlast, OF een verhoogd veiligheidsrisico OF uitzonderlijk grote evenementen.

Bijvoorbeeld openlucht- of tentfuiven, festivals, meerdaagse evenementen met risico op geluidsoverlast, een braderie of grote (rommel)markt en uitzonderlijke evenementen met een hoog veiligheidsrisico of verhoogd risico op overlast voor de omgeving.

Deze dien je minstens 12 weken voor een evenement aan te vragen.

Het is de bedoeling dat elke organisator van een evenement steeds een meldingsformulier invult wanneer hij een aanvraag indient bij de gemeente - uitgezonderd voor de organisatie van wielerwedstrijden.

Tip!

Evenementen die voor iedereen toegankelijk zijn kan je steeds aankondigen via www.uitdatabank.be Gebruik een locatie met postcode 2820 of tag 'ookvoor2820' om te verschijnen op de website van Bonheiden en in Rijmheide.

! OPGELET: Sinds 01/01/2020 is het serveren van drank in verpakkingen voor eenmalig gebruik bij publieke evenementen verboden, dus gebruik herbruikbaar materiaal.