Eikenprocessierupsen

De rupsen van de eikenprocessievlinder zijn ondertussen een gekend fenomeen. Zoals hun naam al doet vermoeden, vind je ze vooral in eiken.

Hoe herken je een eikenprocessierups?

De eikenprocessierupsvlinder is een onopvallende, grijze nachtvlinder van een paar centimeter groot. Half april, begin mei komen uit zijn eitjes oranjegekleurde rupsen. Ze zijn ongeveer 3 mm groot en leven in dichte groepen. Naarmate de rups groeit, verandert haar kleur in grijsgrauw en krijgt ze meer en meer brandharen. Deze beestjes herken je het best aan hun manier van voortbewegen: ze kruipen in lange rijen achter elkaar naar de bladeren van de boom. Ze kunnen ook opeengehoopt onder een wit geweven net zitten. Na 5 vervellingstadia zijn ze in juli volgroeid. Uit de pop komt de vlinder in augustus tevoorschijn. Vanaf de derde vervelling, vanaf half mei tot midden juli, krijgen de rupsen irriterende brandharen.

Wat bij overlast van eikenprocessierupsen?

Meldingsplicht: eigenaars die de aanwezigheid van de eikenprocessierups vaststellen, moeten het gemeentebestuur onmiddellijk in kennis stellen (Technische dienst: 015 50 28 30 of technischedienst@bonheiden.be). 

Informatieplicht: eigenaars zijn verplicht om voorbijgangers te wijzen op de aanwezigheid van de eikenprocessierups, op het gevaar en op persoonlijke preventieve maatregelen. Dat kan door duidelijke waarschuwingsborden te plaatsen. Affiches zijn verkrijgbaar bij de Technische dienst.

Bestrijding
De gemeente zorgt voor bestrijding van nesten op bomen die op openbaar domein staan.

Voor de bestrijding is enkel mechanische vernietiging of verwijdering (opzuigen of branden) toegestaan.

Wat doe je als je in aanraking komt met processierupsen?

  • Spoel de ogen en de huid.
  • Wrijf in met zalf tegen jeuk.
  • Reflexspray kalmeert de jeuk ook, al is de spray daar niet echt voor bedoeld.
  • ‘Strip’ de huid met plakband om brandharen te verwijderen (vlak na blootstelling).
  • Was de kledij grondig met water en zeep (lang programma van de wasmachine op zo hoog mogelijke temperatuur).
  • Meld het nest bij de gemeente.

Wat doe je beter niet?

  • Raak de rupsen niet aan.
  • Probeer de rupsen niet zelf weg te branden of met een hogedrukreiniger weg te spuiten. Zo verspreiden de brandhaartjes zich nog sneller.

Ook als je rupsen van genoemde vlindersoorten opmerkt in bomen langs openbare wegen of andere openbare plaatsen, kan je de Technische dienst het best een seintje geven.

Meer informatie vind je op de website van de provincie Antwerpen.