Zwerfkatten

Kleine katjes worden maar al te vaak in huis genomen zonder stil te staan bij de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. Vele mensen laten nog altijd de natuur haar gang gaan en vinden vervolgens geen baasje voor alle kittens. De katjes komen terecht in overvolle asielen of worden gedumpt. De gedumpte katten zijn niet gesteriliseerd en kunnen na anderhalf jaar al voor meer dan 30 nakomelingen zorgen.

Kittens die de eerste weken na hun geboorte niet of nauwelijks in contact zijn gekomen met mensen, worden verwilderde katjes die niet meer aan mensen kunnen wennen.

Hoe aanvragen

Het gemeentebestuur wil op een diervriendelijke manier de overlast door zwerfkatten aanpakken. Hiervoor werkt de gemeente samen met de dierenbescherming van Mechelen. Gezonde zwerfkatten worden gesteriliseerd / gecastreerd en gecontroleerd teruggeplaatst. Hierdoor wordt vermeden dat andere katten het territorium innemen.

Deze wilde zwerfkatten moeten gevangen worden met een vangkooi die de gemeente ter beschikking stelt. 

Tamme zwerfkatten die worden binnengebracht blijven echter in het asiel van de dierenbescherming voor latere adoptie. De beslissing of de zwerfkat nog voor adoptie geschikt is wordt genomen door de dierenbescherming zelf. 

Afhandeling

Wil je zwerfkatten melden, dan kan dat via ons Meldpunt of via onderstaand e-loket formulier.