Zwerfkatten

Kleine katjes worden maar al te vaak in huis genomen zonder stil te staan bij de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. Vele mensen laten nog altijd de natuur haar gang gaan en vinden vervolgens geen baasje voor alle kittens. De katjes komen terecht in overvolle asielen of worden gedumpt. De gedumpte katten zijn niet gesteriliseerd en kunnen na anderhalf jaar al voor meer dan 30 nakomelingen zorgen.

Kittens die de eerste weken na hun geboorte niet of nauwelijks in contact zijn gekomen met mensen, worden verwilderde katjes die niet meer aan mensen kunnen wennen.

Hoe aanvragen

Het gemeentebestuur wil op een diervriendelijke manier de overlast door zwerfkatten aanpakken. Hiervoor werkt de gemeente samen met de dierenbescherming van Mechelen. Gezonde zwerfkatten worden gesteriliseerd / gecastreerd en gecontroleerd teruggeplaatst. Hierdoor wordt vermeden dat andere katten het territorium innemen.

Deze wilde zwerfkatten moeten gevangen worden met een vangkooi die de gemeente ter beschikking stelt. 

Tamme zwerfkatten die worden binnengebracht blijven echter in het asiel van de dierenbescherming voor latere adoptie. De beslissing of de zwerfkat nog voor adoptie geschikt is wordt genomen door de dierenbescherming zelf. 

Afhandeling

Wil je zwerfkatten melden, dan kan dat via onderstaand e-loket formulier.

Hoe gaat het in zijn werk?

  1. Je vult online het meldingsformulier voor zwerfkatten in.
  2. Vervolgens kan je op het gemeentehuis een speciale vangkooi ophalen die je uitzet op de plaats waar de zwerfkat rondhangt. Indien je zelf niet in staat bent om dit te doen, geef ons dan gerust een seintje.
  3. Nadat de kat in de kooi zit, breng je de kat in de kooi naar het dierenasiel in Mechelen. Zij steriliseren/castreren/verzorgen de kat.
  4. Als het een tamme kat is, blijft ze in het asiel en wordt ze ter adoptie afgestaan. In dat geval dien je enkel weer de kooi terug op te halen. Als het een wilde kat is, dan belt het asiel je om de kat te komen halen en opnieuw los te laten waar je ze gevonden hebt. Daarna moet de kooi retour bezorgd worden aan het gemeentehuis.