Open Monumentendag

Programma-aanbod Open Monumentendag 2023 in Bonheiden:

 
Vertelfestival Zellaer

De Kasteelgidsen Zellaer organiseren op zaterdag 9 september in samenwerking met Gemeente Bonheiden en Kasteeldomein Zellaer de eerste editie van het ‘Vertelfestival’. 

Ben jij ook benieuwd naar de spannende verhalen over Ridders en Kastelen? 
Dan ben je samen met je (groot)ouders, familie en vrienden van harte welkom op het Vertelfestival! 

Kom luisteren om:
- 10 u., 13 u. en 15.30 u. Deze vertellingen zijn geschikt voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. 
- 11 u., 14 u. en 16.30 u. Deze vertellingen zijn geschikt voor kinderen van 6 tot 10 jaar. 

Deelname is gratis, de plaatsen zijn beperkt! 
Vooraf inschrijven verplicht: www.bonheiden.be/vertelfestival of 015 50 28 70

 
Onze-Lieve-Vrouwekerk Bonheiden in klank, woord & beeld! 
 
Storytelling in de Onze-Lieve-Vrouwkerk 

Waarom heeft de doopvont in de Onze-Lieve-Vrouwkerk een achthoekige vorm? 
Waarom hangt het schoentje van kindje Jezus los op het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand? 
De ‘storytelling’ van Fons Uytterhoeven op zondag 10 september om 13 u. en 14 u. heldert deze en nog meer mysteries voor jou op! ‘Storytelling’ omvat een geleid bezoek aan de kerk waarbij de focus ligt op ‘kunst & cultuur’, nl. de verhalen die in de kunstwerken (beelden, schilderijen, glasramen e.d.) die in de kerk aanwezig zijn verborgen zitten. Benieuwd? Deelname is gratis. De plaatsen zijn beperkt! 

Vooraf inschrijven verplicht: www.bonheiden.be/storytelling of 015 50 28 70 

 
Het orgel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de schijnwerpers! 

Zoals vele orgels in België, hebben de meesten orgels een geschiedenis van verandering, aanpassing, verhuizing en uitbreiding. OZo ook het orgel in Bonheiden kent zijn geschiedenis. Het orgel werd vervaardigd door de firma Pels-D’Hondt uit Herselt en bij de hernieuwing van het instrument werd uitgegaan van het orgel dat in 1909 gebouwd werd door Jos Stevens uit Duffel. 
In het midden van de jaren ‘70 werd het orgel onbespeelbaar en werden verschillende voorstellen tot uitbreiding, ombouw of vernieuwing door diverse orgelbouwers en adviseurs bekeken. Midden jaren ‘80 nam het gemeentebestuur het initiatief voor de financiering van een hernieuwing van het kerkorgel. In 1986-1987 werden de plannen voor de hernieuwing van het orgel opgesteld. De vormgeving van het orgel werd in eerste instantie ingegeven door de plaats van het orgel. Na verschillende opties werd besloten dat het orgel ook een gezicht van deze tijd moest krijgen. Er is dan ook een origineel, eigentijds orgelmeubel ontworpen. Eigentijdse accenten liggen in het bewust niet-symmetrische karakter van de kastlijnen en ornamentiek. 

Recent werden een aantal registers van het orgel stevig hersteld. Tijdens Open Monumentendag zetten we het orgel dan ook terecht in de schijnwerpers! 

Zondag 10 september geeft Tom Van Der Plas (organist, pianist en dirigent) samen met enkele leerlingen orgel van het Conservatorium van 15.30 u. tot 17.30 u. een demonstratie van het orgel. 
Om 20 u. kan je genieten van een orgelconcert met Erwin Van Bogaert en Ben Van Nespen (organisten), Katrijn Aper (saxofoon) en Lies Vandewege (sopraan). 

Beide activiteiten zijn gratis toegankelijk. 

 
Duurzame fiets- en wandelroutes

Onderaan deze pagina kan je onze duurzame fiets- en wandelroutes downloaden.

Breng een virtueel bezoek aan een bunker en volg de bunkerroute.

Breng ook een virtueel bezoek aan de Hottentothoeve en de Krankhoeve.