Kasteel Zellaer

In het parkdomein Kasteel Zellaer kan je genieten van mooie wandelingen in de prachtige kasteelomgeving. Het domein ontstond vermoedelijk in de dertiende eeuw als feodaal waterslot. De gracht en de aanleg van het parkdomein zijn historisch zeer waardevol. In het park staan enkele oude monumentale bomen die minstens 200 jaar oud zijn. Het park is dan ook beschermd als landschap.

Aan het einde van de negentiende eeuw maakte het vervallen kasteel plaats voor een pseudomiddeleeuwse waterburcht. Het kasteel met ophaalbrug, kantelen en schietgaten is een uiting van de negentiende-eeuwse geest van romantiek met heimwee naar een roemrijk verleden. In 2001 werd het om die reden beschermd als monument.

De gemeente Bonheiden en Kempens Landschap vzw beheren sinds september 2017 het domein. Kempens Landschap is een landschapsvereniging opgericht door de provincie Antwerpen. Zij stelt zich als doel om waardevolle landschappen in de provincie Antwerpen te bewaren, op te waarderen, te beschermen en open te stellen voor het grote publiek. Dat doet zij telkens in nauwe samenwerking met de gemeente.

De ‘landschapsdokters’, de eigen beheerploeg van Kempens Landschap, houden het park netjes op orde, zorgen voor een goed beheer van de aanwezige natuurwaarden en de nodige veiligheidssnoei van de dreefbomen en monumentale bomen zodat het parkgebied en bos steeds gezond, mooi en veilig is voor wandelaars. 

Het parkdomein is het gehele jaar vrij toegankelijk.

Geleid bezoek aan Kasteel Zellaer

Wens je het kasteel én het parkdomein Zellaer onder begeleiding te bezoeken? Dat kan!
Groepsrondleidingen vanaf 10 personen zijn eveneens mogelijk.

Reservaties: kasteeldomeinzellaer@telenet.be

Restauratie- en renovatiewerken in Kasteel Zellaer

Momenteel is het nog niet mogelijk om feesten te organiseren in Kasteel Zellaer of het bijhorende koetshuis. Er zijn eerst grondige restauratie- en renovatiewerken nodig vooraleer de gebouwen kunnen en mogen gebruikt worden voor feesten. De exacte datum vanaf wanneer boekingen mogelijk zijn zal ten gepaste tijde gecommuniceerd worden via de gemeentelijke informatiekanalen.

Meer info:

An Schoovaerts & Jurgen Mariën: kasteeldomeinzellaer@telenet.be

Facebookpagina: zoek op Kasteeldomein Zellaer