Duurzaam organiseren van een evenement - Afvalplan

Organiseer je een evenement? Probeer dat dan duurzaam te doen. Er zijn heel wat middelen beschikbaar zodat het echt niet moeilijk hoeft te zijn. Voor tips over water, catering, energie, mobiliteit,… kan je terecht op de website van de OVAM. Wil je nagaan hoe duurzaam jouw evenement is? Gebruik dan de Duurzaamheidsscan van OVAM.

Afval

Als je een evenement organiseert, dan moet je voldoen aan de reglementering rond wegwerp drankverpakkingen en bekers:

  • ofwel volledig werken met herbruikbare bekers/drankverpakkingen;
  • ofwel 95 procent selectief inzamelen van wegwerp drankverpakkingen (de vereniging dient het bewijs hiervan voor minstens een maand te bewaren ter inzage van de lokaal toezichthouder milieu).
vanaf 15 juni 2023 wordt dit:
  • er mag geen drank geschonken worden in wegwerprecipiënten
  • tenzij in blikjes of flesjes indien deze voor minstens 95% selectief ingezameld worden
  • ofwel volledig werken met herbruikbare bekers/drankverpakkingen

Momenteel is er alleen wetgeving over bekers/drankverpakkingen, maar denk zeker ook na over andere wegwerpproducten (rietjes, borden, bakjes, …).

Wordt het evenement door of in samenwerking met of volledig door de gemeente georganiseerd zijn wegwerpverpakkingen niet langer toegestaan.

Of het nu bij je thuis is of tijdens een evenement: sorteren blijft steeds verplicht!
Er mag natuurlijk geen vuilnis achterblijven na de festiviteiten. Drankbekertjes, glazen, flessen, afspanlinten, … dienen te worden verwijderd door de organisatoren.

Afvalplan

Je moet in Bonheiden een afvalplan indienen bij grote evenementen (categorie 2) of indien je je evenement NIET afvalarm kan organiseren. dit wil zeggen dat je wegwerpmateriaal voor drank en/of etenswaren gebruikt en/of je promotiemateriaal wil verspreiden op je evenement. Op het afvalplan motiveer je deze keuze en geef je aan hoe je het afval selectief zal inzamelen en verwijderen.
 

Voor wie?

Het gaat enkel om grote evenementen, die niet op privé-eigendom plaatsvinden.

Indien een evenement minstens 4 keer per jaar plaats heeft op eenzelfde locatie, volstaat het dat de organisator eenmaal per jaar een afvalplan opmaakt en indient. 

De exploitant van een inrichting waar regelmatig een evenement wordt georganiseerd, kan jaarlijks een afvalplan opmaken en indienen. Wanneer de exploitant beschikt over een goedgekeurd afvalplan, moet de organisator van een evenement die gebruik maakt van deze inrichting geen afvalplan opmaken.

Hoe aanvragen?

Het formulier om je afvalplan in te dienen kan je hieronder downloaden. Je moet het ten laatste zes weken voor het evenement bezorgen via evenementenloket@bonheiden.be

Indien je geen bericht ontvangt van het lokaal bestuur Bonheiden binnen de vier weken nadat je je plan hebt ingediend, dan is je plan sowieso goedgekeurd.

Afvalplan evenementen Bonheiden