(Zwerf)katten en sterilisatie

Neem doordacht katjes in huis. Vele mensen laten nog altijd de natuur haar gang gaan en vinden vervolgens geen baasje voor alle kittens. De katjes komen terecht in overvolle asielen of worden gedumpt. De gedumpte, niet gesteriliseerde katten kunnen na 1,5 jaar al voor meer dan 30 nakomelingen zorgen

Kittens die de eerste weken na hun geboorte niet of nauwelijks in contact zijn gekomen met mensen, worden verwilderde katjes die niet meer aan mensen kunnen wennen.

Het gemeentebestuur wil op een diervriendelijke manier de overlast door zwerfkatten aanpakken. Hiervoor werkt de gemeente samen met de dierenbescherming van Mechelen. Gezonde zwerfkatten worden gesteriliseerd of gecastreerd en gecontroleerd teruggeplaatst.
Hierdoor wordt vermeden dat andere katten het territorium innemen. Deze wilde zwerfkatten moeten gevangen worden met een vangkooi die de gemeente ter beschikking stelt.

Tamme zwerfkatten die worden binnengebracht blijven echter in het asiel van de dierenbescherming voor latere adoptie. De beslissing of de zwerfkat nog voor adoptie geschikt is, wordt genomen door de dierenbescherming zelf.

Wil je zwerfkatten melden, dan kan dat via het e-loket ‘zwerfkatten: meldingsformulier’

Wanneer moet je huiskat gesteriliseerd worden?

Elke kat geboren na 31 maart 2018 moet verplicht gecastreerd of gesteriliseerd zijn ten laatste op 5 maanden of bij verkoop of weggeven. Dit geldt niet als de kat wordt verkocht aan een erkende kattenkweker of wordt geëxporteerd.

Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moesten ten laatst op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Katten geboren voor 31 augustus 2014 moeten gesteriliseerd worden als ze verkocht of weggegeven worden. Dit geldt niet voor erkende kattenkwekers.

maandag 20 juni 2022 14.46 u.