WERELDSCHEMER, een universeel muziektheaterstuk

Het verhaal van Wereldoorlog I, gezien, gebeefd en beleefd door de kleine mens achter de machine. Universeel en eigentijds. Met respect voor de historische gebeurtenissen. De unieke combinatie van spel, woord en muziek maakt van dit theaterstuk een artistieke en indringende ervaring.

Honderd jaar geleden werd een einde gemaakt aan zinloos geweld dat was vastgelopen in een stellingenoorlog. Ook tijdens de 11 juliviering van dit jaar zullen we terugdenken aan het einde van Wereldoorlog I.

Wereldschemer (Nederlands gesproken, met fragmenten in het Frans, Engels, Russisch en Duits) dompelt de toeschouwer onder in een bad van woord, muziek en beeld. De voorstelling vertelt het verhaal van oorlog en vrede, gezien, gebeefd en beleefd door de kleine mens achter de machine. Wereldschemer is een slag in het gezicht en een zalf voor de wonde. Poëtisch, hard, indringend en meeslepend.

Wereldschemer wordt opgevoerd in het licht van '100 jaar Grooten Oorlog'. Het is een uniek project, zowel qua ontstaan en uitwerking als naar inhoud. De makers van Wereldschemer besloten hun productie van bij de start 'klein' te houden. Wereldschemer is een universeel muziektheaterstuk dat de grenzen van dorp, stad en zelfs land ontgroeit. De keuze om het thema vanuit het perspectief van twee Vlaamse broers te plaatsen in een internationaal verhaal en daarbij het (beperkte) gebruik van andere talen niet te schuwen, loont. Wereldschemer vertelt over Mensen, of het nu Belgen zijn, Fransen, Engelsen, Duitsers of Russen. Voeg daarbij de muziek toe die zich als een ondersteunende en stuwende kracht ontplooit doorheen de voorstelling – zij is sowieso niet gebonden aan grens of staat – en je leest het recept van deze productie. Eerlijkheid, passie, universaliteit en het ontbreken van alle valse romantiek, pathos en heldhaftig nationalisme. Een herkenbaar verhaal op mensenmaat. Verrassende, ontroerende en meeslepende muziek. En vier vertolkers die er ten allen tijden voor gaan. Dát is de kracht van Wereldschemer.

Uit het juryverslag 'Gouden Label 2014' – uitgereikt in NTGent: 'Zoals Wim Geysen als een grootmeester zijn acteertalent op het podium neerzet, zo spelen de drie musici. Hun prestatie kan moeilijk verbeterd worden. Je krijgt met de tekst, de muziek, het acteren en het musiceren een palet dat alle menselijke emoties in zich draagt. Pakkend! Dit is muziektheater van een zeer hoog niveau en het is zeer zeldzaam het te mogen beleven. De jongeren in de zaal zijn mogelijk nog stiller dan de 'ouderen'. Zoiets kan alleen door grote kunstenaars in hun vak op het podium tot leven gebracht worden. Alles past in elkaar, niet één element kan toegevoegd of geschrapt worden. Je krijgt er dagen later nog rillingen van…'

Tekst, concept, regie en spel: Wim Geysen
Live muziek Kryptos Quartet: Stefan Van Puymbroeck (piano), An Simoens (viool) en Anthony Gröger (cello)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Gemeenschapscentrum 't Blikveld

Filter op categorie