Week van de Bij

De Vlaamse 'Week van de Bij' loopt dit jaar van 26 mei tot 2 juni. Het is een start- en prikkelweek die jaarlijks wordt georganiseerd. Tijdens de 'Week van de Bij' nemen we het op voor bijen en alle andere bestuivers.

Doel en opzet

  • Aandacht voor de problemen van de bij en ons leefmilieu.
  • Prikkelen van verschillende groepen in de samenleving tot het organiseren van een rijker en diverser leefmilieu voor mens en bij.
  • Aanzet tot actie en gedragsverandering in de samenleving ten gunste van de bij.

Peter en meter

Dominique Persoone en Britt Van Marsenille zijn peter en meter van de Week van de Bij. Als meter en peter leerden ze de wilde bijen en ook andere bestuivers kennen. Vandaag zijn ze dan ook meer dan ooit de ideale ambassadeurs voor meer biodiversiteit, meer stadsgroen en een betere leefomgeving voor mens en bij.

Bijen zijn belangrijk want...

Bijen zijn van onschatbare waarde voor de voedselproductie. Zonder hun bestuivingsdiensten zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden.

Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd.

Ook in de natuur sterven wilde plantensoorten uit zonder bijen. Als bestuivers kennen we bijen het best, maar ook zweefvliegen, kevers en vlinders helpen mee aan de ecosysteemdienst. We noemen ze wilde bestuivers.

Hoe kan je de bijen helpen?

Bij bijen denk je misschien spontaan aan grote kolonies die in bijenkasten leven. Dat geldt enkel voor honingbijen, Er zijn ook heel wat wilde bijensoorten, de zogenaamde solitaire bijen.

Solitaire bijen leven alleen, niet in een kolonie. Afhankelijk van de soort maken ze hun nest in holle stengels, gangen van houtkevers of zelf gegraven holletjes in de grond. Veel hebben deze bijtjes niet nodig: een bijenhotel en bloeiende planten in je tuin.

Probeer je tuin zo in te richten dat bijen (en andere bestuivers) er van de vroege lente tot de late herfst voedsel vinden. Dat betekent dat er op ieder moment van het jaar wel een plant staat te bloeien die voedselrijk stuifmeel en nectar levert.

Tip: hout van eik, tamme kastanje, es, beuk of robinia is prima geschikt om een bijenhotel te maken!

Meer tips voor het zelf maken van een bijenhotel én gratis tuinadvies vind je bij de Tuinrangers.

Op zondag 26 mei kan je trouwens van 14 u tot 20 u komen kennis maken met alles wat met de bijen te maken heeft bij de Imkersbond Bonheiden.

We kunnen echt allemaal iets doen voor onze bijtjes!

woensdag 15 mei 2024 11.58 u.