verWACHT(ing)

Naam kunstwerk: verWACHT(ing)

Kunstenaar:
Sven unik-id i.s.m. Jeugddorp

Plaats:
bushalte de Gezonde Luchtlaan, Rijmenamseweg

“Niet iedereen ontplooit zich in een veilige familiale leefomgeving. In zo’n situatie kan een organisatie zoals Jeugddorp kinderen en jongeren opvangen en ondersteunen op hun weg naar zelfstandigheid.

In Jeugddorp groeien kinderen en jongeren weliswaar op zonder de directe nabijheid van hun ouders maar ze worden er omringd en ze zorgen allemaal voor elkaar.

Jeugddorp had graag het kunstwerk aan de bushalte “Gezonde Luchtlaan” gezien. Hier wachten de kinderen en jongeren namelijk op de bus die hen zal vervoeren. Aan die bushalte staat er een wachthokje waar reizigers kunnen schuilen als de weersomstandigheden ongunstig zijn. Met het kunstwerk maken we een analogie met de werking van Jeugddorp. Als de situatie niet meer veilig is, bestaat er een groot huis waar men terecht kan, waar men kan schuilen en geborgenheid kan vinden.

Dat grote huis is oorspronkelijk wit, het moet nog aangekleed worden. We kunnen zelf niet bepalen hoe het ingericht moet worden omdat we er niet leven. Daarom vroegen we aan Branco om een sjabloon te ontwerpen. Dat sjabloon heeft een betekenis voor de meeste kinderen en jongeren die in Jeugddorp verblijven. Het is de bedoeling dat ze het huis met het sjabloon versieren. Ze kunnen ook hun verdere traject uitbeelden door het sjabloon op de straat te beschilderen.

Het kunstwerk draagt de naam verWACHT(ing), een verwijzing naar de locatie (wachten op de bus), de zekerheden in het leven waarvan we uitgaan (verwacht) en de vooruitzichten die wel of niet uitkomen (verwachting). De handen in het logo bieden bescherming aan en refereren tegelijkertijd aan het sjabloon van Branco.”