Bonheiden Boomt

Samenaankoop bomen en hagen

De gemeente organiseert samen met de milieuraad jaarlijks een samenaankoop bomen en hagen. Bestellen van plantgoed is mogelijk vanaf ongeveer midden september t.e.m eind oktober. Het afhaalmoment vindt plaats op zaterdag 18 november 2023 (9u-12u) in de gemeentelijke magazijnen in de Gestelhoflei. Bestellen kan tot 22 oktober 2023.

Het bestelformulier voor 2023 kan je hier terugvinden.

Bomen en hagen leveren een belangrijke bijdrage aan het leefklimaat en de biodiversiteit. De assortimentslijst die we aan u voorstellen werd afgetoetst aan lijsten met boomsoorten waarvan uit onderzoek en ervaring is vastgesteld dat ze alsnog voldoende bestand zijn tegen een extremer klimaat: hitte, droogte, wateroverlast, ... Het accent ligt ook dit jaar op plantgoed van inheemse en ingeburgerde soorten die het goed doen in onze bodems. 

Succesvol aanplanten en onderhouden van bomen en struiken

Een boom en struik die 3 jaar overleefd heeft zich aangepast aan zijn nieuwe standplaats en heeft weinig extra zorg meer nodig. Om uw nieuwe aangekochte boom en struik maximale kansen te geven is het belangrijk om op de juiste manier aan te planten. De eerste 3 jaar moet u de aanplant in zeer droge periodes extra water geven en zorgen voor een goede standplaats. Deze creëert u door binnen de boomspiegel (voor bomen is dit een cirkel met een straal van 3 tot 6 meter) bladeren te laten liggen, maar 2 keer per jaar te maaien of aan te planten met vaste planten. Tips voor hoe u best aanplant, vindt u in de documenten hieronder.