Erfgoeddag

Als Open Monumentendag de jaarlijkse feestdag is waarbij onroerend erfgoed wordt opengesteld, dan is de Erfgoeddag hét toonmoment in Vlaanderen en Brussel voor roerend en immaterieel erfgoed. De Erfgoeddag vindt steeds de eerste zondag na de paasvakantie plaats.

PROGRAMMA-AANBOD OP ZONDAG 21 APRIL

't Ordinaaltje

Kunstencentrum 't Kranske
Dorp 112 - 2820 Bonheiden-Rijmenam
Open van 10 u. tot 17 u.

Thuis in kant

Al sinds mensenheugnis gebeurt het maken en het gebruiken van kant in een thuisomgeving. Van de kanten afboording van het doopkleed, tot de trouwjurk of het kanten lapje op de kast, van arm tot rijk, iedereen heeft vaak ergens wel een stukje kant in huis. 't Ordinaaltje maakt jullie graag wegwijs in de huiselijke geschiedenis van kant. Kom te weten hoe men vroeger kant vervaardigde, bekijk enkele eeuwenoude kanten stukken én kruip zelf achter een kantkloskussen. Zo ervaar je persoonlijk de oude technieken die vroeger van generatie op generatie werden doorgegeven en wie weet ga jij wel met een stukje kant naar huis.


Heemmuseum 't Smiske

Hoogstraat 52A - 2820 Bonheiden-Rijmenam
Open van 10 u. tot 18 u.

Expo thuisfront

In september 1939 werd gestart met de bouw van bunkers ter verdediging van het thuisfront voor de naderende Tweede Wereldoorlog. Over de ganse KW-linie van Koningshooikt tot Waver stonden 400 bunkers. Maar liefst 44 bunkers hiervan stonden op Rijmenams grondgebied. De meeste bunkers zijn nog steeds stille getuigen van deze periode. Sommige bunkers zijn overwoekerd, andere worden gebruikt door de eigenaar. Heemkring 't Hoefyser geeft een overzicht van de bunkers en andere versterkingen ter verdediging van het 'thuisfront' aan de hand van foto's, plannen en documenten.

Op Erfgoeddag kan je de bunker aan Heemmuseum 't Smiske binnenin bezoeken.

Hier krijg je alvast een virtueel geleid bezoek aan de bunker. 

Demo 'thuis in oude ambachten'

Heem- en Ambachtenkring 't Kaaskot demonstreert in Heemmuseum 't Smiske oude ambachten die vroeger 'thuis' werden beoefend. Maak kennis met o.a. het smeden.

In Heemmuseum 't Smiske kan je op Erfgoeddag ook genieten van hapjes en drankjes in de sfeervolle omgeving van de authentieke erfgoedsite!

Meer zin in erfgoed?

Dan is de 'Erfgoedwandeling Nacht' beslist iets voor jou!