Ophokplicht pluimvee bij particulieren

Sinds 15 november moeten naast professionele bedrijven, ook particuliere houders van pluimvee hun dieren ophokken of afschermen.

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Daarom is het nu verplicht om jouw kippen, duiven en ander pluimvee op te hokken of af te schermen met netten. De voeder- en drinkbak moet je binnen plaatsen. Als dat niet mogelijk is, dan kan je de voeder- en drinkbak in de buitenren afschermen met netten.

Verzamelingen van pluimvee zoals openbare markten, tentoonstellingen, wedstrijden, beurzen… zijn momenteel niet toegelaten in het kader van de coronamaatregelen. Van zodra de coronamaatregelen dergelijke evenementen opnieuw toestaan, worden striktere regels van kracht dan voordien het geval was.

Meer info lees je op de websites van:

De consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden!

Mensen die in de natuur een dode wilde (water)vogel opmerken, worden verzocht om dit te melden via het gratis telefoonnummer 0800/99 777. Op die manier kan eventueel een onderzoek voor vogelgriep worden opgestart. Om te voorkomen dat het virus verspreid wordt, is het aangeraden om de vogels niet aan te raken.

Versoepeling ophokverplichting roofvogels

De ophokverplichting voor roofvogels kent sinds 20 februari een versoepeling.
Je leest er hier alles over.

maandag 22 februari 2021 9 u.