Kunstwerk 'verWACHT(ing)' onthuld

Op woensdag 18 december werd het kunstwerk 'verWACHT(ing)' onthuld aan de bushalte 'Gezonde Luchtlaan', in het bijzijn van de kunstenaar unik-id en afgevaardigden van het gemeentebestuur en Jeugddorp.

De gemeente stelde na de opening vorig jaar van het kunstwerk Stairway to Heaven (de ladder aan het gemeentehuis) kunstenaar unik-id aan voor de uitwerking van het volgende project in het kader van 'Kunst op Straat'. Het kunstwerk "verWACHT(ing)" is het resultaat van een participatieve samenwerking tussen de gemeente Bonheiden en Jeugddorp (organisatie voor bijzondere jeugdzorg).

“Niet iedereen ontplooit zich in een veilige familiale leefomgeving. Jeugddorp vangt kinderen en jongeren op die opgroeien zonder de directe nabijheid van hun ouders en ondersteunt hen op weg naar zelfstandigheid. Ze worden er omringd en zorgen voor elkaar.

Jeugddorp had graag het kunstwerk aan de bushalte “Gezonde Luchtlaan” gezien. Daar staat ook een wachthokje waar reizigers kunnen schuilen bij slecht weer. Met het kunstwerk maken we een analogie met de werking van Jeugddorp. Als de situatie niet meer veilig is, kan men schuilen en geborgenheid vinden in een groot huis.

Het witte huis moet nog aangekleed worden, maar omdat we er niet leven kunnen we de inrichting zelf niet bepalen. Daarom vroegen we aan Branco om een sjabloon te ontwerpen met een betekenis voor de meeste kinderen en jongeren in Jeugddorp. Het is de bedoeling dat ze het huis met het sjabloon versieren en ze kunnen hun verdere traject uitbeelden door het sjabloon op straat te beschilderen.

Het kunstwerk draagt de naam verWACHT(ing); een verwijzing naar de locatie (wachten op de bus), de zekerheden in het leven waarvan we uitgaan (verwacht) en de vooruitzichten die wel of niet uitkomen (verwachting). De handen in het logo verwijzen naar bescherming en refereren tegelijkertijd aan het sjabloon van Branco.”

Met dank aan kunstenaar unik-id, de jongeren & begeleiders van Jeugddorp en vervoermaatschappij De Lijn. Verder onze dank aan Maarten Schaubroeck voor de uitwerking van het kunstwerk en aan Branco voor het ontwerp van het sjabloon.

donderdag 19 december 2019 11 u.