Plant je mee nieuwe bossen aan?

Plant je mee nieuwe bossen aan?

Tijdens het plantseizoen 2023-2024 worden er in Bonheiden in samenwerking met Bosgroep Antwerpse Gordel drie nieuwe bossen aangeplant, goed voor samen ongeveer 3 hectare nieuw bos. Om al die 5190 boompjes de grond in te krijgen, kunnen we veel helpende handen gebruiken!

De eerste plantactie vindt plaats op zondag 3 december 2023 van 9u tot 15.30u , in Diedonken. Daar zullen zo'n 1.815 boompjes de grond in gaan.

Het nieuwe bos wordt aangeplant op een perceel dat in bosgebied gelegen is en al omgeven wordt door een bestaand bos. Grotere aaneengesloten stukken bos zijn voor de natuur immers veel waardevoller dan kleine versnipperde stukjes bos. Het nieuwe bos wordt aangeplant in verschillende zones.

Langs de straatkant komt een zone met een bosrand. Dit is een zone met bloeiende struiken die voor een natuurlijk ogende overgang zorgt tussen het bos en het omliggende landschap, maar ook zorgt voor voedsel en beschutting voor tal van diersoorten (vleermuizen, vlinders, vogels, ...). Daarachter wordt dan een gemengd loofbos aangeplant, met een onderlaag van lagere soorten. Achteraan het perceel komt een zone met lagere boomsoorten, en wordt er ook een open plek voorzien in graslandbeheer. Deze open plek zorgt voor meer licht in het bos, waardoor er weer andere planten gaan groeien. Dit zorgt voor meer biodiversiteit en een gezonder bos.

Er zal ook een wandelpad door het bos aangelegd worden, zodat ook onze inwoners van dit nieuwe bos kunnen genieten.

Praktische info:

Het perceel bevindt zich in Diedonken tegenover huisnummer 66. (zie plannetje hieronder)

Vrijwilligers van de Bosgroep Antwerpse Gordel zullen deze plantactie in goede banen leiden. Zij zullen je vertellen waar welke bomen dienen te komen en waar je best op let bij het planten.

Hou er rekening mee dat er weinig tot geen parkeerplaats is in de onmiddellijke omgeving, dus kom zoveel mogelijk te voet of met de fiets. Respecteer de eigendommen van de buren.

Je hoeft zelf geen schop mee te brengen, de plantgaten zullen al gemaakt zijn. Warme kleding, handschoenen en laarzen kunnen van pas komen.

Helpende handen blijven welkom!

Op woensdag 10 januari 2024 zal er tussen 13.30u en 16.30u een bos aangeplant worden in samenwerking met de kindergemeenteraad in de Schranshoeflei (990 boompjes). Alle helpende handen blijven hier ook welkom!

Op zondag 21 januari 2024 zullen de voormalige voetbalterreinen van de gemeente in de Mechelsbroekstraat (2.385 boompjes) bebost worden tussen 9u en 15.30u. Naargelang het aantal inschrijvingen is het mogelijk dat zaterdag 20 januari 2024 ook nog opengesteld wordt.

Helpende handen

Wil je graag mee een stukje bos aanplanten?

Voor alle plantacties kan je hier inschrijven.