Nieuw fietsregistratiesysteem Buck-e

Om de auto's om en rond de schoolpoort te verminderen, maar vooral om de gezondheid van de schoolgaande jeugd te bevorderen, beloont onze gemeente al 2 jaar kinderen die te voet of met de fiets naar school gaan. Bonheiden stapt nu over op een nieuw beloningssysteem met meer mogelijkheden: Buck-e.

Wat is er nieuw?

Met het nieuwe systeem verzamelen de kinderen geen fysieke dukaten meer, maar sparen ze digitale munten (bucks) die ze kunnen uitgeven met een betaalkaart. 

Via een persoonlijk dashboard kunnen de leerlingen zien hoeveel bucks (digitale munten) ze hebben ontvangen, hoeveel km ze hebben gereden, hoeveel brandstof ze hebben bespaard enz.

Deze toepassing is ook aangepast aan de voorwaarden van de GDPR. De gemeente verzamelt of verwerkt zelf geen gegevens. De gemeente kan enkel op geaggregeerd en geanonimiseerd niveau statistieken bekijken.

Doelstellingen

Met deze nieuwe toepassing blijft Bonheiden investeren in veilige schoolomgevingen, brengen en houden we zoveel mogelijk leerlingen gezond in beweging, zorgen we voor een betere luchtkwaliteit aan de scholen door minder CO2-uitstoot en stimuleren we de lokale handel en kermis.

De voorbije 2 schooljaren hebben onze leerlingen al meer de 80.976 keer de fiets genomen, waarbij ze 281.000 km gereden hebben. Hierdoor hebben ze al meer dan 54.800 kg CO2 bespaard. Zo dragen onze leerlingen ook hun steentje bij voor ons klimaat.

Hoe kan je deelnemen?

Om de nieuwe betaalkaart te kunnen gebruiken, is het belangrijk om zowel de RFID-tag op de fiets van je kind als de meegeleverde betaalkaart te registreren. Ouders die ingeschreven waren op het vorige systeem hebben daarover een mail van Buck-e ontvangen.

Volg alle stappen van het registratieproces om de deelname van je kind te bevestigen en in orde te zijn met de GDPR-regelgeving.

Heb je geen mail ontvangen, heeft je kind nog geen RFIG-tag of heb je 2 betaalkaarten ontvangen? Neem dan contact op met je school.

Betalen met Buck-e

Op 18 en 19 mei is het opnieuw kermis in onze gemeente. De kinderen van Bonheiden gaan daar voor het eerst in Vlaanderen hun digitale betaalkaart kunnen gebruiken. Deze verhandelingen verlopen volledig via een blockchain betalingsplatform.

Zolang ze beschikbaar zijn kunnen de gewone kermisdukaten ook nog gebruikt worden als betaalmiddel op de kermis.

donderdag 2 mei 2019 9.14 u.