Mispeldonk

Een groene gordel langs de Dijle

Ten zuiden van Bonheiden, tussen de Boeimeerbeek en de Dijle ligt Mispeldonk. Het natuurgebied, voor het grootste deel eigendom van Natuurpunt sluit aan bij het Mechels Broek en Cassenbroek. Samen vormen ze een nagenoeg aaneengesloten natuurgebied. 

Gevarieerd landschap

Hoewel Mispeldonk in 1578 nog een slagveld was tijdens de oorlog tussen de Nederlanden en de Spaanse bezetter, is het nu dankzij het eeuwenlange samenspel tussen mens en natuur geëvolueerd naar een afwisselend natuurgebied. Je vindt op Mispeldonk open weidelandschappen, hooilanden, vochtige loofbosjes en waardevolle houtkanten. Het reliëf van Mispeldonk is nog een overblijfsel van een oude meander van de Demer, die toen veel noordelijker dan vandaag de Dijle bereikte. De vorm van deze meander is nog goed in het landschap te herkennen.

Vriendelijke grazers

Om zo’n landschap te bewaren, moet het beheerd worden, anders krijg je al vlug een bos, in onze streek de climaxbegroeiing. Hiervoor doet Natuurpunt beroep op een kudde Galloway-runderen. Dit Schotse ras is zelfredzaam, zachtaardig en weinig kieskeurig. Dit maakt van hen ideale natuurbeheerders. Doordat de runderen alle ruimte hebben, kunnen ze hun voedsel zelf kiezen. En omdat de ene plant al wat smakelijker is dan de andere, zullen sommige plekken wat meer kaalgevreten worden dan andere. Zo ontstaat een afwisseling van kort begraasde graslanden en meer ruigere stukken. Een gevarieerd natuurlijk landschap brengt ook een rijke planten- en dierenwereld met zich mee.
Toch nog even vermelden dat deze dieren ondanks hun gedwee karakter niet tam zijn en ze niet vergeleken kunnen worden met de koeien die we kennen van op de boerderij. Het is ook belangrijk dat de dieren hun zelfredzaamheid behouden en niet afhankelijk worden van de mens. Er wordt dan ook gevraagd de dieren met rust te laten, er niet naar toe te lopen en ze niet te voederen. Ook de hond blijft best aan de leiband. Het is bekend dat zij in groep krachtig kunnen reageren wanneer hun rust wordt verstoord door bv. wilde dieren of honden.

Met steun van de gemeente kon Natuurpunt hier een schitterend wandelpad aanleggen.