Hoe herken je de grote huiszwaluw?
- Zwarte bovenzijde met witte vlek op de stuit (tussen staart en rug)
- Korte gevorkte staart
- Spierwitte onderzijde
De huiszwaluw is te herkennen aan zijn volledig spierwitte onderkant, witte stuit en wit bevederde poten. De bovenzijde van zijn lichaam is glanzend zwartblauw. De staart is kort en gevorkt en de snavel stomp. Zijn kwetterende zang is eerder ingetogen.
Wat eet de grote huiszwaluw?
Hij voedt zich uitsluitend met kleine, vliegende insecten die hij in volle vlucht onderschept. Op zijn menu staan: vlinders, vliegen en mieren - stekende insecten zoals bijen en wespen worden vakkundig ontweken. Zijn signature dish is zonder twijfel een mondvol muggen of vliegen.
In tegenstelling tot de boerenzwaluw vangt de huiszwaluw insecten op grote hoogte, zo'n 20 meter boven de grond. Hij drinkt ook al vliegend, door over het wateroppervlak van meren of rivieren te scheren.
In het broedseizoen vormt het voederen van de jongen een zware dagtaak voor de ouders. Ze brengen aan de lopende band prooien aan om meteen weer op jacht te gaan.
Hoe plant de grote huiszwaluw zich voort?
In de lente vormen huiszwaluwen koppels en bereiden ze zich voor om een nest te bouwen. Daarmee beginnen ze eind april of begin mei. De nestjes bestaan uit een combinatie van aarde, grassen, plantenvezels, veren en zelfs stukjes plantenwortels die tot een kleverige massa gekneed wordt samen met hun speeksel. Wanneer dat goedje opdroogt, wordt het hard en sterk genoeg om een volledig zwaluwengezin te huisvesten.
Een huiszwaluwnest is vrij dik met een kleine, ronde opening waarin de ouders net passen. Het wordt opgetrokken binnen een termijn van 10 à 15 dagen en wordt vaak jaar na jaar opnieuw gebruikt. Ook andere vogelsoorten maken soms gebruik van deze prefab-nestjes, wanneer de zwaluwen (nog) niet in het land zijn.
Het vrouwtje legt tot 5 witte eieren die ze meestal alleen uitbroedt op twee weken tijd. Gedurende een kleine maand blijven de jonge zwaluwen in het nest en ook daarna worden ze nog tien dagen gevoederd door de ouders. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het voedselaanbod volgt er soms een tweede legsel in de maand juli.
Bron: Natuurpunt, foto credits to Luc Meert.
Gemeente Bonheiden biedt een premie aan voor het in stand houden van bezette zwaluwnesten om zo bij te dragen tot de bescherming van onze zwaluwen. Je kan je premie aanvragen via het digitaal loket tot ten laatste 30 juni. Opgelet: Enkel bezette zwaluwnesten komen in aanmerking voor een premie.
