Maak je huis inbraakveilig voor de vakantie

Tijdens de zomervakantie komen woninginbraken helaas vaker voor. We geven je graag tips om het inbrekers een stuk moeilijker te maken.

Sluit je ramen en deuren goed af
Dit geldt ook voor je tuinhuis en garage. Vergeet ook niet om je fiets/auto slotvast achter te laten.

Wees voorzichtig met je sleutels
Leg nooit een sleutel onder de deurmat of een bloempot. Bevestig ook geen label met naam en adres aan je sleutels en laat ze niet op de binnenkant van de deur zitten.

Help de inbreker niet
Zorg dat je geen ladder of andere handige hulpmiddeltjes laat rondslingeren in de tuin.

Geef je woning een bewoonde indruk
Vraag iemand om je brievenbus leeg te maken, het gras te maaien of regelmatig de rolluiken of gordijnen te openen/sluiten. Zorg bij voorkeur ook voor verlichting alsof je thuis bent, bv. met een tijdschakelaar.

Een sociale buurt is een alerte buurt
Verwittig je buren en familie van je afwezigheid en maak afspraken om een oogje in het zeil te houden.

Wees discreet op sociale media over je vakantie
Ook mensen met minder goede bedoelingen lezen mee. Let ook op met antwoordapparaten en automatische e-mailberichten.

Maak een inventaris op
Verzamel het merk, type en serienummer van toestellen en maak foto’s. Zo kunnen teruggevonden spullen gemakkelijk geïdentificeerd worden.

Meer info | www.besafe.be

 

BoDuKaP zet steeds in op preventie en controle. Je kan bij hen terecht voor:

Diefstalpreventieadvies

Maak een afspraak voor diefstalpreventieadvies met een gespecialiseerde adviseur van de politie. Deze komt gratis bij je langs voor tips op maat. Tijdens een rondgang in en rond je woning wijst de adviseur je op mogelijke tekortkomingen en risico’s inzake de beveiliging. Dit is niet alleen nuttig wanneer je op vakantie vertrekt, maar ook als je gaat (ver)bouwen.

Afwezigheidstoezicht

Ben je een tijdje afwezig? Vraag dan toezicht aan bij BoDuKaP via www.politie.be/nl/e-loket/afwezigheidsmelding of kom langs in het commissariaat. Je dient de aanvraag minstens zeven dagen op voorhand te doen en zo volledig mogelijk.

Tijdens je afwezigheid zal de politie dan je woning extra in de gaten houden. Bij onregelmatigheden wordt de door jou aangeduide vertrouwenspersoon verwittigd zodat deze maatregelen kan nemen tot jouw thuiskomst. Eenmaal weer thuis, krijg je specifieke feedback over het uitgevoerde toezicht.

Meer info | www.politie-bodukap.be – 015 56 51 00

maandag 24 juni 2019 10.36 u.