Kunstbox - Marion Beeck

De box aan de ovonde in Rijmenam werd ontworpen door Marion Beeck. Marion werkt als illustrator in opdracht en maakt daarnaast ook autonoom werk. Vaak grijpt ze terug naar de collagetechniek waarin ze vormen en kleuren knipt en plakt tot een harmonieus geheel. Haar werk valt best te omschrijven als kleurrijk, minimalistisch en speels. Intussen geeft Marion ook les aan de Academie van Mechelen.

Marion haar hele jeugd, of half haar leven, heeft zich afgespeeld in de straten van Bonheiden en Rijmenam. De kleuterschool, lagere school, de chiro, eerste pintjes, eerste kus, haar grootouders, de jaarmarkt, leren fietsen, genieten op de bunker, met de brommer door de bossen rijden, de velden langs de Dijle, de natuur in het algemeen... Ze heeft enorm veel uiteenlopende herinneringen aan onze gemeente. Door de afstand die ze nu heeft (Marion woont ondertussen in Gent) is ze pas de schoonheid ervan beginnen zien. Nu kijkt ze met een nostalgische blik terug naar deze kleine parel die ooit de hele wereld voor haar leek te zijn.

Hoe heb je het aangepakt voor je ontwerp van je kunstbox?

Als kunstenaar kun je niet anders dan steeds te starten vanuit jezelf. Meteen kwamen er enorm veel ideeën en herinneringen naar boven. Deze heb ik allemaal neergeschreven. Uit al deze verhalen heb ik elementen gehaald die ik interessant vond qua vorm of verhaal. Deze heb ik uitgeknipt en opnieuw samengebracht tot een nieuw beeldend verhaal.

Oude herinneringen zijn vaak verwrongen beelden of fragmenten die om 1 of andere reden toch zijn blijven hangen. Dat gevoel wou ik erin steken.

Misschien zijn er mensen die er herkenningspunten in terugvinden, misschien totaal niet. Maar dat doet er voor mij niet echt toe.

Ik wou dat het ook op zich stond als een geheel dat klopt.

Aangezien de kasten op de rotonde in het dorp zullen staan, zullen de meeste mensen autobestuurders zijn die er snel voorbijrijden en de kast zien in een flits. Daarom heb ik het abstracter gehouden en wou ik me niet verliezen in details die toch niemand zou zien. Voor mij was het belangrijk dat er in die flits toch iets blijft hangen.

Wat vind je ervan dat er een box in het straatbeeld van Rijmenam zal staan waar jij het ontwerp van gemaakt hebt?

Het zal bizar zijn om dit plots te zien staan op een plaats waar je al honderden keren bent langsgereden in je leven. Alsof 2 werelden nu samenkomen. Ik vraag me af wat de mensen van het dorp ervan gaan vinden. Zeker aangezien het in het straatbeeld staat en iedereen het zal zien, of ze het willen of niet. Uiteraard ben ik ook wel fier om eens iets aan het thuisfront te kunnen tonen.