Inbraakpreventie

Op het politiekantoor zijn tips en brochures beschikbaar om jouw woning te beveiligen tegen inbraak. Als je dat wenst komt een politieagent bij je thuis langs om na te gaan hoe je jouw woning beter kunt beveiligen tegen inbraak. Daarbij gaat de aandacht zowel naar organisatorische, fysische als elektronische maatregelen.

Om een inbraak te voorkomen raadt de politie je in de 'donkere periode' extra aan om te zorgen voor zicht en licht rondom en in je woning, ook wanneer je niet thuis bent! Een goede tip is te werken met tijdschakelaars die wisselend aanspringen op je lampen, dit zowel voor de binnen als de buitenverlichting. Door de indruk te geven dat je thuis bent, worden potentiële inbrekers afgeschrikt. Onze andere tips:

  • Wek steeds de indruk dat je woning nog bewoond is, ook tijdens je afwezigheid.
  • Laat bij het verlaten van je huis geen waardevolle eigendommen in het zicht staan en berg kostbare bezittingen op.
  • Zorg ervoor dat alle ramen en deuren goed gesloten zijn.
  • Laat enkele lampen aan en uit gaan met behulp van een tijdschakelaar als je voor een langere periode weggaat. Een bewegingsmelder waardoor het buitenlicht aangaat wanneer iemand er voorbijkomt, schrikt inbrekers eveneens af.
  • Plak geen briefjes aan de voordeur die zeggen dat je weg bent en kondig dat ook niet aan op sociale mediasites.
  • Vraag familie of buurtbewoners of ze een oogje in het zeil houden en voor je post willen zorgen tijdens je afwezigheid.
  • Waarschuw bij twijfel of bij verdachte situaties altijd onmiddellijk de politie. Belangrijke informatie voor de politie om de daders op te sporen: een persoonsbeschrijving, een nummerplaat, een beschrijving van het voertuig, de vluchtrichting, het aantal personen…

Meer info

Meer informatie en tips vind je op www.lokalepolitie.be/bodukap. De politie kan ook bij je langskomen en tips geven om je woning beter tegen diefstal te beveiligen en toezicht houden op je woning wanneer je afwezig bent. Beide diensten kan je aanvragen via je lokale wijkwerking en zijn volledig gratis!