Herinrichting Domein Sluyts

In 2016 maakte de provincie Antwerpen voor de gemeente een inrichtingsplan voor het Domein Sluyts op. Het plan zorgt voor een opwaardering van het park als een aangename plek voor jong en oud, waarin zachte recreatie, sport én natuur op een harmonieuze manier samen kunnen gaan.

De voorbije jaren werden al een aantal zaken van het plan uitgevoerd, zoals het onderhoud van de bomen, de aanleg van een loop- en wandelpiste, en de plaatsing van een skateramp. Recentelijk werd er een beweegbank in het park geïnstalleerd, zodat passanten aangemoedigd worden om in een natuurlijke omgeving aan hun conditie te werken. 

Op de planning 

Maar ook de komende maanden en jaren staan er nog belangrijke ingrepen op de planning. Zo zal er werk gemaakt worden van de aanleg van een petanquebaan, een zithoek en een aantal nieuwe speeltoestellen. Ook de veiligheid van de skateramp zal verbeterd worden. 

Verder komen er in het park nog enkele outdoor-fitnesstoestellen in natuurlijke materialen, en gaan kinderen heerlijk kunnen ravotten in het bos, waar natuurlijke spelelementen zullen worden aangebracht. Voor de scholen wordt er in het bos een buitenklasje voorzien. Kortom, er wordt rekening gehouden met de behoeften van jong en oud. 

Groenbeleid 

Naast de recreatieve functie heeft Domein Sluyts ook een belangrijke natuurwaarde. Te midden van dichte bebouwing is Domein Sluyts een klein stukje groen in het stedelijk gebied. De dreef, de kastanjebomen, het graslandje en de nieuwe vaste plantenrand bieden ademruimte aan mens en dier. Het gaat hier om dieren als vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren, maar ook om insecten zoals de zandbij, die een belangrijke en ongevaarlijke bewoner is van het park. 

De komende jaren zal het wandelpad aantrekkelijker gemaakt worden door de aanplant van belevingsgroen, zoals bloemrijke struiken en bloembollen. In het bosgedeelte zal nog onderbegroeiing worden aangebracht. Een combinatie van inheemse en ingeburgerde planten en langdurig bloeiende nectarplanten, zorgt voor voeding voor allerlei dieren doorheen het jaar en draagt zo bij aan een verhoging van de biodiversiteit. 

vrijdag 28 mei 2021 9.10 u.