Erkende mantelzorgverenigingen

Er zijn in Vlaanderen zes erkende mantelzorgverenigingen. Zij hebben de opdracht de belangen van de mantelzorgers te verdedigen, bij te dragen tot een positieve beeldvorming en mantelzorgers te informeren.

Hoe doen ze dit?

Hieronder vind je een greep uit het aanbod:

 • Informatiesessies en vormingsmomenten organiseren rond verschillende thema's zoals: op welke premies en tegemoetkomingen heb ik recht, welke diensten geven ondersteuning in de thuiszorg, hoe kan ik beter voor mezelf zorgen, hoe kan ik de zorg niet laten ontsporen, hoe maak ik financiële afspraken in de thuiszorg en hoe kan ik mijn woning aanpassen.
 • Lotgenotencontact: dit wordt ook wel eens 'mantelzorgcafé' genoemd omdat het een gezellig samenzijn is met andere mantelzorgers. Je kan ervaringen uitwisselen bij een tas koffie of een ander drankje. Er met anderen over praten die in dezelfde situatie zitten, kan deugd doen. Soms wordt dit gekoppeld aan informatiemomenten.
 • Luisterend oor: de mantelzorgverenigingen staan voor je klaar om te antwoorden op je vragen of gewoon een luisterend oor te bieden. Elke vereniging is telefonisch te bereiken.
 • Publicaties, magazine en/of nieuwsbrief: de verenigingen hebben een uitgebreid aanbod aan publicaties over mantelzorg met getuigenissen, pakkende verhalen en/of interessante informatie. Ze informeren hun leden via een eigen magazine met nuttige informatie en tips.
 • Mantelzorgvakantie: op vakantie gaan is als mantelzorger niet altijd meer mogelijk. Sommige verenigingen bieden vakanties aan met aangepaste begeleiding en activiteiten waar je samen met de persoon voor wie je zorgt kan genieten.
 • Beleidswerk: de verenigingen behartigen de belangen van de mantelzorger en geven de mantelzorger een stem in het beleid. 
 • Dag van de mantelzorg: jaarlijks zetten ze jou in de bloemetjes op 23 juni.

De zes Vlaamse mantelzorgverenigingen maken deel uit van het Vlaams Mantelzorgplatform vzw. Zij werken in alle Vlaamse provincies en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 1. Mantelzorgnetwerk vzw, Home | Mantelzorgnetwerk
 2. Samana vzw (Christelijke Mutualiteit), www.samana.be
 3. Steunpunt Mantelzorg vzw (Socialistische Mutualiteit), www.steunpuntmantelzorg.be
 4. Coponcho (Socialistische Mutualiteit), www.coponcho.be?
 5. OKRA-ZORGRECHT (Okra, trefpunt 55+), Zorg en Gezondheid | OKRA
 6. Liever Thuis LM vzw (Liberale Mutualiteit), www.lieverthuislm.be