Wat zijn de regels voor een elektrische step in het verkeer?

De elektrische step is een leuke en moderne manier om zich te verplaatsen. Er verschijnen er dan ook meer en meer in het straatbeeld. Maar wat zijn de regels voor een elektrische step in het verkeer? Afhankelijk van de maximale snelheid van de step gelden er andere voorwaarden en verkeersregels.

In de praktijk bestaan er 2 soorten elektrische steps: elektrische steps zonder zadel en elektrische steps met zadel.

Een elektrische step zonder zadel heeft een maximale snelheid van 25 km/uur. Voor het rijden met deze step is er geen rijbewijs vereist en is verzekering niet verplicht, maar een familiale verzekering wordt aangeraden om u te beschermen tegen schade aan derden. Het is verboden en strafbaar om elektrische steps op te drijven.

De wegcode voorziet geen minimum leeftijd voor het rijden met een step. De steppers moeten wel de gebruiksvoorwaarden van de onderneming die ze ter beschikking stelt, respecteren. Het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen door experts. Bij ongevallen met een step gaat het dan ook meestal over valpartijen waarbij mensen over hun stuur gaan, waardoor ze op hun hoofd terechtkomen.

Verkeersregels: zelfde als voetgangers en fietsers

Als je met jouw elektrische step niet sneller dan stapvoets rijdt, word je gelijkgesteld met een voetganger:

 • je maakt verplicht gebruik van het voetpad of de berm, je steekt over op zebrapaden... en je volgt alle andere regels die gelden voor voetgangers. Het is verboden andere weggebruikers in gevaar te brengen of te hinderen.
 • als er geen voetpad of begaanbare berm is, moet je het fietspad gebruiken.
 • als er geen fietspad is, mag je links op de zijkant van de rijbaan rijden.
 • op het fietspad en de rijbaan is verlichting verplicht als het donker is of bij mist. Draag dan een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan.
 • je mag niet rijden onder invloed van alcohol of drugs. Op dat vlak vallen steppers onder dezelfde wetgeving als autobestuurders (niet meer dan 0,5 promille alcoholgehalte). En het is dus ook niet toegelaten om te steppen met een smartphone in je handen.

Als je met jouw elektrische step sneller rijdt dan voetgangers, word je gelijkgesteld met een fietser. Je volgt dan dezelfde regels als fietsers:

 • je maakt verplicht gebruik van het fietspad, verleent voorrang aan voetgangers op het zebrapad... en volgt alle andere regels die gelden voor fietsers.
 • als er geen fietspad is, mag je rechts op de zijkant van de rijbaan rijden.
 • op het fietspad en de rijbaan is verlichting altijd verplicht als het donker is of bij mist. Draag dan een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan.
 • je hoeft niet verplicht een helm of fluovestje te dragen, maar dit wordt wel aangeraden voor jouw eigen veiligheid en om gezien te worden.
 • je mag niet rijden onder invloed van alcohol of drugs. Op dat vlak vallen steppers onder dezelfde wetgeving als autobestuurders (niet meer dan 0,5 promille alcoholgehalte). En het is dus ook niet toegelaten om te steppen met een smartphone in je handen.

Als je met een elektrische step met zadel op de openbare weg wil rijden, moet je minstens 16 jaar zijn.

Zo'n elektrische step kan:

 • een maximale snelheid van 25 km/uur hebben, die overeenkomstig de wegcode een bromfiets klasse A is;
 • een maximale snelheid van 45 km/uur hebben, die overeenkomstig de wegcode een bromfiets klasse B is. Voor deze elektrische step moet je ook een rijbewijs AM (voor bromfiets en speedpedelec) hebben en is een verzekering verplicht.

Controleer bij aankoop of je over alle juiste documenten beschikt om jouw elektrische step te verzekeren en in te schrijven. Enkel dan mag jij je met jouw elektrische step op de openbare weg begeven. Als je met een elektrische step met zadel op de openbare weg rijdt, word je gelijkgesteld met een bromfietser.

Verkeersregels: zelfde als bromfietsers

 • je draagt verplicht een helm. Doe je dat niet, kan de politie je een boete geven.
 • de lichten van jouw elektrische step moeten altijd branden, dus zowel ’s nachts als overdag.
 • je moet steeds de volgende documenten bijhebben:
  • identiteitskaart, gelijkvormigheidsattest, een geldige verzekering en het kentekenbewijs als je met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 25 km/uur op de openbare weg rijdt
  • identiteitskaart, gelijkvormigheidsattest, een geldige verzekering, het kentekenbewijs en een rijbewijs als je met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 45 km/uur op de openbare weg rijdt.
 • als jouw elektrische step met zadel een maximale snelheid van 25 km/uur heeft, mag je op het fietspad rijden. Met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 45 km/uur mag je op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u. Houd er rekening mee dat je de fietsers hierbij niet mag hinderen. Op andere wegen moet je het fietspad gebruiken, tenzij dit anders aangegeven wordt door verkeersborden.
dinsdag 11 januari 2022 9.22 u.