De Heidewerkers

Naam kunstwerk: De heidewerkers

Kunstenaar:
Jan Kets

Plaats:
keientuintje naast de bibliotheek van Bonheiden

 “DE HEIDEWERKERS” herinnert aan het zware labeur in onze landelijke dorpen Bonheiden en Rijmenam van weleer.

Het is een ode aan de kleine mensen en hun noeste arbeid.

De beeldengroep symboliseert de samenwerking en de betrokkenheid op mekaar en verwijst naar de drie grote kernen van onze gemeente: Bonheiden, Rijmenam en Putsesteenweg.

Een monumentaal beeld vraagt ruimte en een publieke plaats waar het geconfronteerd wordt met de omgeving en met de mensen. Het wil een dialoog aangaan met de buurt en met de voorbijgangers. Het wil vragen stellen en doen stellen.

Een site van ontmoeting, dienstverlening en cultuurbeleving is een uitermate geschikte plaats om kunst te laten dialogeren met de dagelijkse passage van mensen, die steeds opnieuw uitgenodigd worden om hun eigen vertrouwde centrum op een andere manier te gaan bekijken: ons herinneren vanwaar wij komen, en ons bewust te blijven van de noodzaak van samenwerking en onderlinge verbondenheid.

De drie beelden, elk twee meter hoog en 250 kg zwaar, zijn geconstrueerd op een stalen draagstructuur waarrond de hoofdvorm van de beelden gelast is. De uitwerking van de figuur is laag na laag opgebouwd met gaas en beton, gewapend met polypropyleenstaafjes en nylonvezels. De beelden zijn met pigment in de massa gekleurd. Elk beeld staat op een stalen voetplaat van 0,80 x 1,00 meter.