De gemeente Bonheiden neemt deel aan het project Tuinrangers

Bijna 10% van Vlaanderen bestaat uit particuliere tuinen, koertjes en balkons. Aaneengesloten tuincomplexen slingeren als groene linten door ons landschap. Ze kunnen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen droogte, hittegolven en biodiversiteitsverlies.

Geïsoleerde tuinen en tuintjes kunnen fungeren als belangrijke stapstenen voor kwetsbare soorten. Kortom, het natuurpotentieel van onze kleine en grote tuinen is gigantisch. De Tuinrangers kunnen dit potentieel helpen ontsluiten.

Tuinrangers zijn gepassioneerde vrijwilligers. Hobbytuiniers met een hart voor de natuur die worden opgeleid en verder ondersteund door Inverde, het opleidingscentrum van het Agentschap Natuur en Bos. De Tuinrangers nemen je mee op een fascinerende safari in je eigen tuin. Daarnaast krijg je advies op maat om je tuin biodiverser en klimaatrobuuster te maken. Dit alles volgens een laagdrempelige benadering waarbij we de aanleg van ’tuinbiotopen’ promoten als de tuinversie van natuurlijke biotopen.

Zo krijg je gegarandeerd nog veel meer vogels en vlinders op bezoek.

Voor de individuele burger gaat het om een gratis dienst, gefinancierd door het lokaal bestuur, waarbij de Vlaamse Overheid instaat voor alle praktische aspecten en de bijhorende permanente communicatiecampagne rond natuurvriendelijke tuinen.


Deze actie kadert ook binnen de Green Deal Natuurlijke Tuinen, een initiatief van de Vlaamse overheid om de biodiversiteit in de tuinen te verhogen, en waarvoor de gemeente en de milieuraad zich geëngageerd hebben.

In Bonheiden zal het project Tuinrangers uitgerold worden in de loop van 2022. Wil je graag gratis advies, of speel je met het idee om zelf Tuinranger te worden? Hou dan zeker de gemeentelijke communicatiekanalen in de gaten.

Meer info op www.tuinrangers.be

donderdag 27 mei 2021 15.06 u.