Correct omgaan met houtvuren

Omdat hout verbranden steeds deeltjes uitstoot die schadelijk zijn voor je gezondheid en de luchtkwaliteit, is het raadzaam je goed te informeren vooraleer te stoken met hout.

In Vlaanderen is de helft van de uitstoot aan zeer fijnstof (PM2.5) afkomstig van hout of houtpellets die gezinnen verbranden om hun woning te verwarmen. In de winter veroorzaakt stoken met hout zelfs meer fijn stof dan het wegverkeer.

Wens je je woning op een duurzame manier te verwarmen kies dan voor schone en hernieuwbare energie. Zelfs centrale verwarming met een condensatieketel op aardgas heeft minder nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit binnen én buiten uw woning. Maar bovenal tracht ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk energie nodig hebt om je woning in de winter warm te houden en investeer in de isolatie van je gebouwschil.

Stook je toch met hout let dan op volgende aandachtspunten:

  • Is je houtkachel al meer dan 20 jaar oud, laat je adviseren voor een nieuwe haard. Nieuwe houtvuren stoken immers veel efficiënter dan oudere types en brengen dus minder ongezonde stoffen vrij in je eigen woning.
  • Stoken met hout kan enkel met droog en onbehandeld hout. Interpreteer de allesbrander niet als een eigen afvalverbrandingsoven. Ook bij het aanmaken van de haard gebruik je best enkel aanmaakhout en geen papier, paraffine of aanmaakblokjes.
  • Stoken met hout is in de gemeente Bonheiden verboden bij windstille en mistige dagen. Enkel woningen waar de houtkachel de hoofdverwarming is kunnen op die dagen gebruik maken van hun houtvuur.
dinsdag 12 december 2017 9.49 u.