Dankzij een samenwerking tussen Regionaal Landschap Rivierenland, het lokaal bestuur Bonheiden, Bergen Boomverzorging, Treexpert en financiële steun van het agentschap Onroerend Erfgoed en provincie Antwerpen (FEN), worden niet alleen waardevolle landschapselementen hersteld en behouden, maar ook veilige verbindingen gecreëerd voor mens en dier.
Met een totaalbudget van €45.000 waarvan ruim de helft gefinancierd via subsidies voor Functioneel Ecologische Netwerken (FEN), worden bomen gesnoeid, geknot en opnieuw aangeplant. Deze ingrepen herstellen de waardevolle dreefstructuren in onder andere de Zellaerdreef, de Vredesteinlaan en de Groenstraat, en versterken tegelijkertijd de biodiversiteit in de regio.
Biodiversiteit als rode draad
De dreven in de Bruinbeekvallei vormen een cruciale schakel in het Functioneel Ecologisch Netwerk. Soorten zoals de gewone grootoorvleermuis, zwarte specht en zelfs de bedreigde hazelworm gebruiken deze groene corridors om veilig te migreren en te foerageren. Door het aanplanten van inheemse boomsoorten worden de verbindingen in het landschap versterkt, wat de biodiversiteit een flinke boost geeft.
Natuur en erfgoed als verbindende kracht
Naast ecologische waarde hebben de historische dreven ook een belangrijke culturele en recreatieve betekenis. Zo verbindt de Vredesteinlaan het kasteel van Zellaer met omliggende wegen. Een prachtig voorbeeld van hoe natuur en recreatie hand in hand gaan.
Een duurzame toekomst voor de vallei
Het boombeheer in de Bruinbeekvallei is geen eenmalige actie. Dankzij het Loket Onderhoud Buitengebied (LOB)-project blijft het beheer van de bomen ook in de toekomst een prioriteit. Zo blijft dit waardevolle landschap aantrekkelijk én functioneel voor zowel mens als dier.