Bonheiden kiest voor milieuvriendelijke ledverlichting sportterreinen

Vanaf oktober voorziet de gemeente Bonheiden de terreinen van drie van haar sportclubs simultaan van ledverlichting. Hiervoor gebruikt ze haar jaarlijkse sportinvesteringssubsidie van 10.000 euro, die voorzien is in het meerjarenplan 2019-2025.

Onze gemeente zal met deze investering 11,5 ton koolstofdioxide en 8664 gram zwavel minder uitstoten per jaar. 

De voorzitters van tennisclub BTK en voetbalclubs KV Bonheiden en VC Rijmenam kopen de ledverlichting in samenspraak met de vzw Berentrode aan bij een gespecialiseerde firma. De clubs gaan uit solidariteit simultaan te werk, om zo samen in aanmerking te komen voor de subsidie. De vzw Berentrode zal het contract van de aankoop afsluiten. In het kader van het subsidiereglement zullen de clubs het bedrag over een tijdspanne van vier jaar terugbetalen.

Voordelen ledverlichting

De keuze voor ledverlichting is een logische stap. Sport Vlaanderen sensibiliseert alle sportclubs om milieubewuster om te gaan met hun sportinfrastructuur en promoot ledverlichting. Daarnaast kadert deze omschakeling perfect in het burgemeestersconvenant 2030, vermits er een grote hoeveelheid minder uitstoot van koolstofdioxide en zwavel is.

De energiebesparing kan oplopen tot 80%, afhankelijk van de gekozen kwaliteit van de ledverlichting. Omdat er geen kwik in de lampen zit en zij geen UV- of infraroodlicht uitstralen, zijn ze extra milieuvriendelijk voor mens en natuur. Ook kunnen de lampen beter gericht worden en leveren ze minder strooilicht op. Dit betekent minder lichtvervuiling: een voordeel voor omliggende woonwijken.

donderdag 16 september 2021 15.15 u.