Bonheiden is Fietsgemeente 2018

Bonheiden is door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts bekroond tot Fietsgemeente 2018. Met de bekroning willen minister Weyts, de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) en de Vlaamse overheid steden en gemeenten die werk maken van vlot en veilig fietsverkeer in de schijnwerpers zetten.

De bekroning was de afsluiter van het Fietscongres dat de VSV in samenwerking met de Vlaamse overheid, Fietsberaad Vlaanderen en de Stad Mechelen op 5 juni organiseerde. Het is de derde keer dat de prijzen worden toegekend.

In totaal 35 Vlaamse steden en gemeenten dienden eind vorig jaar een kandidatuur in om de officiële titel van Fietsstad/Fietsgemeente 2018 te mogen dragen. De VSV peilde bij de deelnemers naar concrete realisaties voor vlotter en veiliger fietsverkeer en hun toekomstplannen inzake fietsbeleid. Na een eerste selectieronde door een vakjury onder leiding van de VSV volgde een terreinonderzoek door een gespecialiseerd studiebureau. De resultaten daarvan waren bepalend voor de aanduiding van de hoofdwinnaars.

Bonheiden heeft als kleinere gemeente een sterk uitgewerkt fietsbeleid. Samenwerking, ambitie, enthousiasme en innovatieve maatregelen zijn daarin sleutelwoorden. Bonheiden bouwt een gemeentedekkend netwerk van fietsstraten uit en zet in op nieuwe markeringen, campagnes met de aparte slogan “Fietsen is ook maar op je kont zitten” en monitoring van het fietsgebruik. Bonheiden, een landelijke gemeente die van nul begon, laat Vlaanderen zien dat een omslag naar een sterk fietsbeleid binnen één legislatuur wél kan.

Bovenop de trofee krijgen de hoofdwinnaars vanwege de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 euro die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen.


Daarnaast waren er ook awards voor specifieke categorieën,¬†Bonheiden viel nogmaals in de prijzen voor de categorieën “Beleid, monitoring en organisatie”, “Veilige netwerken” en “Fietscultuur en campagnes”.

dinsdag 5 juni 2018 11.57 u.