Bonheiden als voorbeeld van een slimme gemeente

Op 10 oktober stelde minister van innovatie, Philippe Muyters in Bonheiden zijn plan voor om van elke Vlaamse gemeente een ‘smart city’ te maken.

“Het is tijd om city of things uit te rollen over heel Vlaanderen en Vlaanderen op de kaart te zetten als dé slimme regio”, zegt Philippe Muyters. Het fietsregistratiesysteem dat Bonheiden in november 2016 introduceerde is een perfect voorbeeld van hoe een kleine gemeente nieuwe technologieën kan inzetten om vooruit te geraken. Het systeem van de fietsscanners heeft niet enkel een gedragsverandering teweeg gebracht bij onze schoolgaande jeugd maar verzamelt ook hopen informatie. Met deze informatie kan het gemeentebestuur aan de slag gaan om haar beleid verder uit te bouwen in het kader van het burgemeestersconvenant.

Het fietsregistratiesysteem is niet het enige slimme project in Bonheiden. Ons gemeentebestuur is nog een aantal andere projecten aan het bestuderen en opstarten. Slim parkeren, slimme vuilnisbakken en slimme verkeersveiligheid … het komt er allemaal aan in de toekomst. Het is om dit soort projecten te steunen dat minister Muyters 4 miljoen euro uittrekt. ‘Het leven aangenamer en duurzamer maken met alles wat onze technologie te bieden heeft, dat is waar city of things om draait’.

donderdag 12 oktober 2017 8.53 u.