Animalinas: de kleine vuurvlinder met struikheide

Aan de hoek van de Koningin Astridlaan en de Lange Veldstraat in Bonheiden verscheen op 21 december 2022 een muurschildering van graffitikunstenaar Dzia. Deze muurschildering kadert in het Kunst Op Straat project van de gemeente Bonheiden en het Animalinas project.
Animalinas is de naam van het kunstproject dat voor extra verwondering zorgt in het Beschermd Natuurpark Rivierenland.¬†Animalinas is een samentrekking van ‘animals’ en ‘Malinas’. De kunstwerken worden aangebracht door graffitikunstenaar Dzia en brengen op elke plek het lokale natuurverhaal: een ooievaar aan Planckendael, een ijsvogeltje aan de Vrouwvliet, een galloway aan de Baarbeekhoeve, een bever aan de Eglegemvijver én de vuurvlinder aan Mispeldonk. Alle kunstwerken zijn verbonden dankzij de Animalinas wandelroute en symboliseren de biodiversiteit in Natuurpark Rivierenland.

De dieren die in de verschillende gebieden van Natuurpark Rivierenland leven, worden dankzij deze graffitikunstwerken in kijker gezet.

In Bonheiden is gekozen voor de kleine vuurvlinder in combinatie met struikheide. Struikheide is belangrijk voor heidebiotopen voor o.a. insecten. De kleine vuurvlinder tref je vaak aan op de heide in Mispeldonk waar ook zijn waardplant staat en nectar in overvloed is.

Zowel de vuurvlinder als de struikheide zijn dus echt waar te nemen in het natuurgebied Mispeldonk.

Mispeldonk ligt tussen Muizen en het centrum van Bonheiden. Het is een bijzonder gevarieerd natuurgebied met schrale graslanden, hooiweiden met houtkanten, vochtige loofbosjes en herstelde heidegebiedjes. Door dat landschap meandert de Boeimeerbeek.