Paul Heyman & Wouter Valvekens - Mendelssohn (aperitiefconcert)

In 2022 was het 175 jaar geleden dat componist Felix Mendelssohn stierf. Dit genie uit de 19e eeuw toonde zich ook een waar meester van het kamermuziekgenre. Hij liet voor verschillende bezettingen een waaier aan werken achter die tot op vandaag vaste waarden zijn op kamermuziekconcerten. In dit programma worden de twee sonates voor cello en piano van Mendelssohn gespeeld, met als intermezzo de 'Variations Concertantes'. 


In de eerste sonate is de erfenis van Beethoven duidelijk hoorbaar. Alhoewel de aanstekelijke energie die de muziek van Mendelssohn zo vaak drijft, al prominent aanwezig is. Ook in de 'Variations Concertantes' is de invloed van Beethoven zichtbaar. Beethoven schreef namelijk zelf meerdere variaties voor piano en cello, die belangrijke hoekstenen in het repertoire vormen. Deze variaties zijn een harmonieuze conversatie tussen beide instrumenten, die om de beurt op de voorgrond treden.


De tweede sonate staat in contrast met de eerste door zijn uitbundige opening. De openingsmaten stralen positiviteit en energie uit, en projecteren meteen onverschrokken de volle klank van de cello en de piano in de zaal. Het eerste deel wordt gevolgd door een Allegretto scherzando, eenvoudig maar vol subtiele humor. Na een ingetogen adagio, geopend met een koraal van arpeggio's door de piano, sluit de sonate af met een wervelende finale. 


Alhoewel dit recital gevuld is met het werk van slechts één componist, bevat het een overvloed aan muzikale expressie en contrasten die zo typerend zijn voor het oeuvre van Felix Mendelssohn.


Bezetting: Paul Heyman (cello) en Wouter Valvekens (piano)


incl. drankje na het concert

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 14,00
Vriendenprijs - 12,00 euro

Organisatie

GC 't Blikveld

Filter op categorie