5-Daagse reis - Harzgebergte en Vakwerkroute in Duitsland

In 2023 gaat onze 5-daagse door van 5 tot 9 juni.
De Harz is gelegen in Midden-Duitsland. De toeristische vakwerkroute, ook 'Strasse der Romantik' genoemd slingert zich van Noord naar Zuid door Duitsland. We bezoeken enkele van de mooiste dorpen of steden die deel uitmaken van deze route, zoals Hann.Münden, Celle, Goslar en Quedlinburg
Een bijzondere bezienswaardigheid in de Harz is de Brocken, de hoogste berg van Noord-Duitsland (1142 m)
Deze berg heeft een merkwaardige, unieke geschiedenis

We verblijven in het luchtkuuroord Hahnenklee, in het 4* Hotel Walpurgishof, prachtig gelegen, op wandelafstand van het meer en van het centrum, tegenover de mooie Staafkerk.
MAANDAG 5 juni 2023 – HANN. MÜNDEN (voluit Hannoversch Münden).
Op onze heenweg naar de Harz, houden we halt in een prachtig stadje aan de samenvloeiing van de Werra en de Fulda. Waar deze rivieren samenvloeien begint de Weser. A. von Humboldt, de werelreiziger, beschreef Hann. Münden als: “Eén van de zeven mooist gelegen steden ter wereld".
Met meer dan 700 ontzagwekkende vakwerkhuizen behoort deze door water omgeven stad, tot de selecte groep van vakwerksteden op Europees niveau.

DINSDAG 6 juni 2023 - CELLE & HILDESHEIM
CELLE is een typisch authentieke Duitse stad met de grootste dichtheid aan vakwerkhuizen ter wereld.
Naast het betoverend centrum, bezoeken we er met een lokale gids ook het Hertogelijk renaissance-kasteel met een slottheater en slotkapel. Deze slotkapel werd opgericht tussen 1565 en 1576, de inrichting in vroeg-protestantse stijl is zeer uniek, kostbaar en kunstig. Het is het enige volledig bewaard gebleven kerkinterieur uit deze periode.
De preekstoel is gemaakt door de Antwerpenaar Maarten de Vos, evenals de ongeëvenaarde reeks schilderingen.

WOENSDAG 7 juni 2023 - BROCKEN
Bij een bezoek aan de Harz mag een uitstap naar de Brocken geenszins ontbreken, want het is een berg met een aparte geschiedenis. De grens tussen voormalig Oost en West-Duitsland liep over deze berg (dwars door het Harzgbergte). Tijdens de koude oorlog was het Russische leger hier gekazerneerd en de Stasi had er gesofisticeerde apparatuur om de Westerse landen af te luisteren. Dit is te bezichtigen in het 'Brockenhaus', waar we nog veel meer te zien krijgen.
De Brocken-top kan enkel te voet, met de mountainbike of met de stoomtrein bereikt worden. Wij nemen vanzelfsprekend de stoomtrein.
Een trein kan geen haarspeldbochten maken, dus moet de trein rond de berg naar de top rijden, een rit van +/- 90 minuten door het prachtige natuurgebied.
Deze uitstap is een must, ook al is de stoomtrein niet goedkoop. Een ticket heen en terug, met zitplaatsen, kost, 55,00 € p.p., hierdoor ligt de totale reissom dit jaar iets hoger. Terwijl Duitsland bijna 40 jaar door prikkeldraad, wachttorens enz. werd verdeeld, ging de natuur rondom dit niemandsland ongestoord haar gang. Hierdoor ontstond een groene zone met een unieke in elkaar vervlochten biotoop: “Das Grüne Band”. De groene band telt uitzonderlijke planten en bloemen, verzameld in de Brockentuin.

DONDERDAG 8 juni 2023 -- GOSLAR en QUEDLINBURG
GOSLAR is een middeleeuwse handelsmetropool met meer dan 1000 jaar geschiedenis. Op veel plaatsen ziet men nog steeds dat deze stad een machtscentrum van de Duitse keizers was. Het volledige oude centrum en nog vele andere gebouwen zijn geklasseerd als Unesco werelderfgoed.
Het Romaanse Kaiserpfaltz is het grootste en best bewaarde wereldlijke gebouw uit de 11e E in Duitsland.
We bezoeken de keizerszaal, de winterzaal, de Ulrichskapel met het graf van keizer Heinrich III en de metalen omlijsting van de originele keizertroon.
Om van Goslar meer te zien dan alleen het centrum, verkennen we de stad verder met het toeristentreintje.
---De oude stad QUEDLINBURG is de geboorteplaats van Duitsland. De Oost-Frankische Koning Heinrich I was de stichter van de Ottoonse dynastie (Ottoonse dynastie ? Otto I, Otto II, Otto III…), waardoor Quedlinburg, van 919 tot 1024, de hoofdstad was van het Oost-Frankische-Duitse rijk. In 919 werd Heinrich I de eerste koning en in 962 werd zijn zoon Otto I de eerste keizer van het Rijk. De keizertitel ging verder van vader op zoon, via Otto II en Otto III…
Zo'n 800 huizen in het stadscentrum staan op de monumentenlijst, onder meer het oudste vakwerkhuis van Duitsland. Quedlinburg wordt door UNESCO beschouwd als
een "uitzonderlijk voorbeeld van een Europese middeleeuwse stad".
Het centrum van de stad verkennen we tijdens een korte wandeling.
Met een toeristentreintje bekijken we de stad uitgebreider.
Mathilde, (echtgen. Heinrich I) stichtte er een abdij. De keizers schonken aan de abdij zeer waardevolle giften, waardoor de kerkschat van Quedlinburg een van de meest kostbare is uit de middeleeuwen.
Momenteel zijn de kerk en het museum (voormalig klooster) gesloten wegens restauratie.

VRIJDAG 9 juni 2023 - KASSEL
Op onze terugweg bezoeken we in Kassel, in het barokke bergpark, de Hercules site, HET herkenningspunt van Kassel. Het bergpark staat in zijn geheel op de Unesco-werelderfgoedlijst. Het Hercules-gebouw is een reusachtige constructie die rust op een rotsachtige basis met grotten, waarboven een achthoekig gebouw met een makkelijk te bereiken uitkijkplatform. Op het uitkijkplatform bevindt zich een stenen piramide van 26 m hoog. Boven op de piramide prijkt het koperen beeld van Hercules.
Onder de rotsformatie vloeit het water over een kunstmatig aangelegde waterval naar een vijver achter het prachtige slot Wilhelmshöhe, voormalige keizersresidentie, +/- 180 m lager gelegen (de keizersresidentie is thans is restauratie).
Nog in het bergpark bevindt zich de Löwenburg, een sprookjesachtig lustpaleis met historisch meubilair, schilderijen, wandtapijten, bronzen beelden, middeleeuwse glasramen en een prachtige collectie wapens.
In Kassel nuttigen we gezamenlijk een warme lunch (inbegrepen).
PRAKTISCH: De reis zal doorgaan van maandag 5 juni tot vrijdag 9 juni 2023.
We verblijven in 4* Hotel Walpurgishof, am Bocksberg 1, Hahnenklee (deelgemeente Goslar).
De prijs voor deze 5-daagse reis bedraagt 680,00 € (§) per persoon in een 2-persoonskamer. Toeslag single: 100,00 €.
INBEGREPEN: Vervoer in luxe autocar - Verblijf in 4* hotel in halfpension - Reisverzekering - Fooi chauffeur -
Lokale gidsen en Inkomgelden - (§) Rit met stoomtrein H/T (55,00 €) – 2 x toeristentreintje -
Warme lunch op de terugweg (Kassel).
NIET INBEGREPEN: vrije lunches, dranken en persoonlijke uitgaven - [Facultatieve bezichtiging Domschat (Quedlinburg)]
Inschrijven kan via E-mail ritavhm@skynet.be, en mits betaling van 680,00 € op rekening van Libertas, BE29 2930 0018 5264 - mededeling HARZ 2023.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 680,00
Eenpersoonskamer toeslag - 100,00 euro

Waar

Organisatie

VRIENDENKRING LIBERTAS