Fien Leysen - Meurop (locatietheater)

GC 't Blikveld vroeg aan de Bonheidense theatermaakster Fien Leysen om een eigentijdse theaterproductie te maken, gebaseerd op verzamelde feiten en talrijke getuigenissen rond het meeslepende verhaal van de voormalige meubelfabriek Meurop in Rijmenam. Niemand minder dan acteur Jaak Van Assche zal daarbij op de scène staan.
Het resultaat wordt een lokaal verankerde en op maat geschreven locatietheatervoorstelling op de voormalige fabriekssite van Meurop.

Tot op vandaag zijn authentieke Meurop-meubelen uit de glorietijd van de Rijmenamse fabriek zeer gegeerd op de vintage markt. Meurop, geboren uit het in 1946 opgerichte Trefac, was tussen 1958 en 1980 in België en zelfs in Europa een topmerk en een trendsetter. Voor veel van onze oudere dorpsgenoten is Meurop een onuitwisbaar stuk van hun leven geweest. Zij waren trots op de fabriek met Europese uitstraling, waar zij dicht bij huis hun brood konden verdienen. De site aan de Oude Keerbergsebaan was als een bijenkorf waar in de golden sixties dagelijks wel 1000 werknemers in- en uitzwermden. Veel echtparen gingen er samen uit werken, jongeren vonden er dikwijls een partner, tussen het personeel heerste er een fijne geest van camaraderie en sportiviteit.
Meer dan 20 jaar drukte Meurop zijn stempel op het dorpsleven in Rijmenam. Helaas was de leiding van deze "Ikea avant-la-lettre" niet voorbereid op de crisis die zich midden jaren '70 aandiende. Een reeks ongelukkige productiebeslissingen, de eerste oliecrisis & acute tegenslag met een grote fabrieksbrand in 1979 leidden de dramatische ondergang in. Amper één jaar later in september 1980 viel het faillissementsdoek over deze iconische onderneming.
Het gemeentebestuur wenst deze industriële site om te vormen tot een bruisende omgeving voor wonen, lokale bedrijvigheid, recreatie en publieke open ruimte. De site die er jarenlang troosteloos bij lag, krijgt nu eindelijk weer uitzicht op een nieuwe toekomst.
Maar geen toekomst zonder verleden. We gaan de uitdaging aan om het unieke erfgoedverhaal van Meurop en de sociaal-culturele impact ervan op onze gemeente in klank, beeld en tekst te restaureren. De samenwerking tussen theatermaakster Fien Leysen, acteur Jaak Van Assche, muzikant Bert Dewinter en producent Jan Dewinter (allen inwoners van Rijmenam) geeft deze voorstelling een extra lokale dimensie. Kortom, de perfecte opening van ons nieuwe cultuurseizoen.

Tekst, video & regie: Fien Leysen
Spel: Jaak Van Assche
Live-muziek: Bert Dewinter (gitaar)
Productie: Jan Dewinter
Met steun van: Gemeentebestuur Bonheiden
Met dank aan: https://www.imaginair.be https://www.dijledonk.be

Voor & na de voorstelling kan je ter plaatse voor een hapje & drankje ook terecht in de zomerbar van IMAGINAIR, de creatieve makers die sinds begin 2020 tijdelijk hun intrek namen in de oude meubelfabriek. Je kan daarbij na de voorstelling ook hun theatrale expo 'Meurop uit de kast' nog bezoeken op de eerste verdieping van het gebouw. https://www.bonheiden.be/activiteiten/detail/3594/open-monumentendag-bij-imaginair-in-de-meurop-fabriek

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 16,00
Vriendenprijs - 14,00 euro

Waar

voormalige Meurop-site

Organisatie

GC 't Blikveld

Filter op categorie