Mondiale Film 'I'm not a witch'

In een afgelegen dorp in Zambia wordt een 9-jarig meisje beschuldigd van hekserij en verbannen naar een door de overheid georganiseerd rondreizend heksenkamp. Alle heksen zijn er met een lang lint aan een spoel gebonden. Men vertelt het meisje dat ze zal veranderen in een geit, mocht ze ontsnappen. Oudere vrouwen ontfermen zich over haar en noemen haar Shula. De overheidsfunctionaris Mr Banda is nieuwsgierig geworden naar de toverkrachten van Shula en neemt haar mee naar huis. Hij stelt haar voor aan de pers en laat haar opdraven in televisieshows.

I AM NOT A WITCH is het regiedebuut van Rungano Nyoni, die geboren werd in Zambia en opgroeide in Wales. Toen ze een warme zomer in Zambia was, trok een lawine van hekserijbeschuldigingen haar aandacht, waarbij het haar opviel dat bijna alle aantijgingen gericht waren tegen vrouwen.

De film is moeilijk te definiëren: een mix van bijgeloof, satire en sociale antropologie voor de enen, een surrealistisch, folkloristisch sprookje en een feministische allegorie voor de anderen. Maar dit staat vast: I AM NOT A WITCH is een van de meest originele Afrikaanse films van de laatste jaren.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Gemeenschapscentrum 't Blikveld

Organisatie

Gemeentebestuur Bonheiden

Filter op categorie