JAS en Kobe

De mooiste kleurrijke schilderijen van JAS (Johannes Adrianus Smit 1945-2002) in combinatie met de ongeëvenaarde bronzen beelden van KOBE (Jacques Saelens 1950-2014)

JAS, Johanes Adriaanus Smit, (1945- 2002) was een schilder die zich liet inspireren door de kleuren van de tulpenvelden in de bollenstreek. Daarnaast maakte hij met bloemen van bloembollen vele installaties waaronder in de Hofvijver in Den Haag Hij had een internationale reputatie mede door zijn zelf uitgevonden veelkeurig waskrijt, waar hijzelf maar ook kunstenaars als Willem de Kooning en Karel Appel werken op papier maakten. De overwegend abstracte schilderijen van JAS hebben een duidelijke eigen stijl. Toch kan een kenner zien dat JAS een groot bewonderaar van de Kooning was. JAS omschreef zijn drang om kunst te maken als volgt:
"Ik wil en blijf kunst maken, volgens mijn oerdrift, geënt op mystiek, erotiek, en het leven.
Mijn kunst moet "bloeien" van het leven, zonder boodschap, zonder antwoord. Het is zo als het is, vertrouwend dat het goed is.
Ik zie doeken als velden waar ik ooit op werkte. Het land bewerkte, zo gewoon als het maar zijn kan. Zo schilder ik.
Wanneer ik schilder dan ben ik aan het afkoppen, schoffelen, aan het harken en rooien. Ik hoor de leeuweriken mijn longen volpompend.
Wanneer een veld rood eraf moet, dan neem ik mijn paletmes en snij een deel rood van mijn painting. Ik dek het weer toe met stro om bevriezing te voorkomen. De nachtvorst doet de rest.
Wanneer ik schilder, dan denk ik niet, ik luister naar de geluiden van de Noordzee en krijsen van de meeuwen.
Het riet en de kleur van de geestgrond, het helmgras dat zo bijzonder van kleur is. Dat beweegt, net als ik. Ik glij uit op het doek en vloek inwendig. De natuur helpt mij een handje. Soms is het raak. April ontluikt, en bam.... daar komt de kleur, met geweld. Vroeg geel koningsblauw. Zo gebeurt het in mijn schilderijen. Kunst gaat op(nieuw)-bloeien!"
Terwijl hij in zijn schilderijen driftig te werk kon gaan, waren zijn krijttekeningen veel subtieler. Met zijn zelf ontworpen vier kleurenkrijt kwamen kleuren onverwacht en spontaan op het papier tot uiting. De spontaniteit van het krijt stelde hem in staat ongeremd en ongeconcentreerd te werken. Er was geen ruimte voor twijfel. De ervaren kunstenaar kon intuïtief werken, waardoor de prachtigste krijttekeningen zijn ontstaan.

Kobe
De sculpturen van Kobe (1950 - 2014) als Jacques Saelens geboren in Kortrijk, vragen erom aan alle kanten bekeken te worden. Dan dringt pas goed door dat zijn vrouwen, zijn paarden, zijn ruiters, altijd 'kloppen'. Dat is te danken aan de wijze waarop Kobe de realiteit benadert; hij combineert verschillende gezichtspunten in één sculptuur. Hij zoekt de grenzen tussen figuratie en abstractie op door een spel te spelen met de wetten van twee- en driedimensionaliteit. Razend knap, want hiervoor zoekt én vindt hij vormoplossingen die steeds weer verrassen. Door complexe vervormingen ontstaan figuren die vrolijk, roerend, kwetsbaar en dapper tegelijk zijn; en bovenal volledig zichzelf. Ze worden gekenmerkt door een tijdloos innerlijk evenwicht. Zijn marmeren beelden willen aangeraakt worden, zo ongelofelijk glad en zacht is hun uitstraling. Zijn bronzen zijn voorzien van een subtiel patina.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Galerie Art Depot

Filter op categorie