DE VLAAMSE BEWEGING VAN 1830 TOT 2012 OVER FLAMINGANTISME EN VLAAMSE NATIEVORMING

'De tijd verslindt de steden, geen tronen blijven staan. De legerbenden sneven, een volk zal nooit vergaan.' Met die regels wilde toneelschrijver Hippoliet van Peene in 1847 de Guldensporenslag in herinnering brengen als aansporing om het Nederlands als volwaardige taal te erkennen. De verdediging van het Nederlands in België en de belangen van de gemeenschap die de taal spreekt, werd opgenomen door generaties bewuste burgers. Samen vormen ze de Vlaamse Beweging.
Hendrik Conscience riep de Vlamingen op om de toekomst van Vlaanderen veilig te stellen. Bruno De Wever vertelt in deze cursus hoe de Vlaamse Beweging aan die oproep gehoor gaf.

Wie: Prof. Bruno de Wever is verbonden aan de vakgroep Nieuwste Geschiedenis van de UGent. Hij publiceerde diverse boeken en artikels over het Vlaams-nationalisme en de collaboratie tijdens WO II. Hij is redacteur van De Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging en het tijdschrift Wetenschappelijke Tijdingen op het gebied van de geschiedenis van de Vlaamse Beweging.

Wanneer: dinsdag 16, 23 oktober, 13, 20 november 2018, telkens van 20 tot 22 u.

Waar: grote zaal OC de Krankhoeve

Info: 015 33 60 63 (Lisbeth Vanden Storme)

Inschrijven: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie) of www.davidsfonds.be/academie

In samenwerking met Davidsfonds Bonheiden-Rijmenam

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 60,00
Basistarief: 60,00 €; Davidsfonds Cultuurkaart: 52,00 €

Organisatie

Gemeenschapscentrum 't Blikveld

Filter op categorie