Luistercursus: Castraten, zangers met de witte stem

• Het leven van castraatzangers
• Napels en Bologna sturen hun zonen uit
• Erfenis van de nachtegalen

Om hun hoge stem te behouden, werden jongens gecastreerd voordat ze 10 jaar oud waren. Waar kwamen deze castraten vandaan? Hoe vonden zij hun weg naar de barokmuziek en de Italiaanse opera? En waarom oogstten ze daar zo'n enorme bijval? Daan Esch traceert voor u de herkomst, toepassing en effecten van castratie, vanaf de oudheid, over de middeleeuwen tot aan de barok. U volgt het parcours van de castraten via de religieuze muziek naar de wereldse podia in Italië en heel Europa.

Uiteindelijk verdwijnen castraten van het toneel maar niet zonder de klassieke en romantische componisten te beïnvloeden. Ook op de moderne zangtechniek hadden de castraten een impact. Aan de hand van citaten van tijdgenoten, muziekfragmenten, heel wat boeiende achtergrondinformatie en anekdotes doet Daan Esch het fenomeen van de castraten voor u uit de doeken.

Wie Daan Esch studeerde Letteren, Filosofie, Economie en Zang bij o.a. Evelyn Brunner en Lucienne Van Deyck. Hij werkte voor de Ope´ra de Lyon, het Symfonieorkest Vlaanderen en de Vlaamse Opera. Hij was ook communicatiemanager bij verschillende multinationals in binnen- en buitenland. Zijn historische roman 'Stem' is geïnspireerd door de tragische levens van castraatzangers.

Praktisch
Wanneer: dinsdag 26 februari, 26 maart en 2 april 2019, telkens van 20 tot 22 u.

Waar: grote zaal GC 't Blikveld

Info: 015 33 60 63 (Lisbeth Vanden Storme)

Inschrijven: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie) of www.davidsfonds.be/academie

In samenwerking met Davidsfonds Bonheiden-Rijmenam

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 50,00
Basistarief: 50,00 €; Davidsfonds Cultuurkaart: 44,00 €

Waar

Gemeenschapscentrum 't Blikveld

Reservatie

Organisatie

Gemeenschapscentrum 't Blikveld

Filter op categorie