10 tips voor het opvangen van vluchtelingen

Bij het in huis opnemen van vluchtelingen komt veel kijken. Takecarebnb, de organisatie die sinds 2015 vluchtelingen koppelt aan Nederlandse gastgezinnen pleit voor een warm hart en een koel hoofd. Voor de mensen die een gast opnemen heeft de organisatie de volgende tien aandachtspunten:


1. Doe het niet alleen: vorm een kring met vrienden, buren, familie en zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol.

2. Wees open en maak alles bespreekbaar. Hoe minder ingeslikt, hoe minder kans op misverstanden of irritatie. Maar pas op met die beruchte Hollandse directheid, kies je woorden zorgvuldig.

3. Bied privacy: een eigen kamer, tijd en ruimte voor je gast om zich terug te trekken.

4. Wees niet verbaasd dat je gast veel op zijn/haar telefoon kijkt want het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk.

5. Maak duidelijke, praktische afspraken. Over eten, douchen, licht uit, sleutel, opruimen etc. 

6. Realiseer je dat je gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig zijn. Wees tolerant.

7. Wees alert op tekenen van stress en overspannenheid. Neem zo nodig het initiatief voor doktersbezoek en schakel professionele hulp in.

8. Denk goed na over de positie van logerende kinderen. Probeer een dagprogramma te organiseren (thuisonderwijs, sport, ontspanning).

9. Schroom niet om je gast om kleine wederdiensten te vragen. Koken, oppassen. Het geeft je gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen.

10. Als het logeren niet meer gaat, neem dan contact op met de gemeente. We zoeken samen naar de juiste oplossing.

https://takecarebnb.org/gastgezin/10-tips-voor-het-opvangen-van-een-vluchteling/